I går var EU's klimakommissær Connie Hedegaard til borgermøde i Warszawa i Polen. Emnet var klimaforandringer, og hvad Polen kan gøre af gode ting for klimaet.
Mødet er det første af fem dialogmøder rundt om i Europa. I næste uge rejser Connie Hedegaard til Litauen, senere går turen til Bulgarien, Portugal og Italien.
Møderne er en ny måde at engagere borgerne, erhvervslivet og interesseorganisationer (ngo'ere) i indsatsen mod klimaforandringerne - og et led i EU-Kommissionens kampagne 'En verden du kan li'.
Kampagnen skal få os til at tænke smart til gavn for os selv og Jordens klima.
Potentiale i de fem lande
De fem lande er valgt, fordi der er en stigende folkelig bekymring for klimaforandringerne. Og fordi undersøgelser viser, at der i de lande er et stort potentiale i at få folk engageret i problemerne.
dr.dk/viden fangede Connie Hedegaard på hendes mobil i lufthavnen lige efter mødet i Warszawa. Hun var godt tilfreds med fredagens dialog.
- Det er klart, at nogle vil sige, hvad nytter det at tale om klima med Polen? For man er vant til, at så vil landet ikke være med til det ene og det andet og det tredje, siger Connie Hedegaard.
- Men både ngo'erne og erhvervslivet ved, at energieffektiviseringer er noget, som de kan vinde rigtig meget på, siger hun til dr.dk/viden.
Klimaforandringerne rammer også Polen
Polen bruger dobbelt så megen energi ved produktion som andre lande i Europa, og alle kan se, at det ikke er nogen god forretning. Og selv om Polen er en kulnation, importerer landet i dag kul og gas fra Rusland.
- Enhver, der har været i Polen i bare en halv time, ved, at der er rigtig meget at komme efter i energieffektiviseringer, siger kommissæren.
Gode eksempler skal inspirere
Ved besøget i Warszawa mødtes Connie Hedegaard med repræsentanter fra erhvervslivet, interesseorganisationer og pressen.
Og de danske virksomheder Grundfos, DONG og Scandia var også med og gav eksempler på mere klimavenlig produktion.
Miljødebatten er ny i Polen
Egentlig vil hun gerne have holdt et rigtigt borgermøde fx på en stor avis, men man er ikke vant til, at folk bare kommer ind fra gaden og deltager.
- Polen har jo heller ikke en tradition for at diskutere miljøpolitik. Dengang vi begyndte at diskutere miljøpolitik herhjemme tilbage i 1960'erne og 1970'erne, befandt Polen sig jo stadig bag Jerntæppet, siger Connie Hedegaard.
Det ændrer ikke på, at der var stor interesse for mødet.
Og det betyder meget for interesseorganisationerne, at EU-Kommissionen og kommissæren kommer og støtter deres sag. Det kan de bruge til selv at få større opbakning i deres hjemland.
Klimaindsats er ikke lig med store ofre
Connie Hedegaard siger, at forsamlingen i går i sagens natur var dem, der i forvejen ved, at man er nødt til at gøre noget imod klimaforandringerne.
Ikke desto mindre skal Polen senere på året være vært for FN's klimakonference. Og derfor giver det ekstra god mening at besøge landet nu.
Desuden dukkede mange medier op, og når de rapporterer fra mødet, kommer der større opmærksomhed omkring klimaforandringerne.
- Det er vigtigt, at det kommer frem, at det ikke er meningen, at folk skal gå klædt i sæk og aske. Og at en indsats for energieffektiviseringer gavner både pengepungen, klimaet og jobsituationen, som også er svær i Polen nu, siger Connie Hedegaard.
Nu fortsætter debatten på nettet
Borgermøderne eller dialogmødet som det i Polen ender ikke ud i noget aftalemæssigt.
Der er tale om en kickstart af dialogen, og Kommissionens klimakampagne kører videre på webben, hvor man som borger kan komme med gode løsninger.
På den måde vil Kommissionen inddrage borgerne og få dem til at engagere sig i indsatsen mod klimaforandringerne.