På Æbeløgade på Østerbro i København er en gruppe borgere gået sammen om landets første tag-landbrug - ØsterGro - hvor de skal dyrke afgrøder på toppen af en bygning. Aftenen op til åbningen af bylandbruget lørdag den 21. juni 2014 blev der pyntet op og gjort klar til fest. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
1 / 20
Afgrøderne bliver dyrket økologiske hos ØsterGro. De er sået og sat i rækker, og de bliver vandet med vandslanger, der ligger permanent på rækkerne, aften og tidlig morgen for at udnytte vandet bedst muligt og undgå for stor fordampning. Vandingsanlægget går ikke i gang, hvis det har regnet. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
2 / 20
Under al jorden ligger der 40 mm underlag i form af plastikbakker, der opsamler vandet, så planterne kan suge vand fra dem. Hvis det regner meget, tager kloakken over. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
3 / 20
Livia Urban Swart Haaland er en af tre initiativtagere til ØsterGro. En økologisk landmand har hjulpet med en markplan og såplan og beregnet afgrødernes behov for næring i form af kompost. Der bliver også sået kløver mellem rækkerne, for kløver er god til at optage kvælstof fra luften og kan gøde. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
4 / 20
Bylandbruget er på 600 m2 på 3. sal oven på et gammelt bilauktionshus, Nellemann Huset. Der er elevator, et sikkerhedsgodkendt hegn, en udvendig trappe og indlagt el og vand. Bygningen ligger også i læ af den røde bygning, der huser Danmarks Statistik. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
5 / 20
Afgrøderne er plantet i lave bede - kaldet marken - og i højbede. ØsterGro har ved åbningen 16 medlemmer, som hver har betalt 3000 kroner, så de i høstsæsonen modtager en kasse med grøntsager. De behøver ikke selv arbejde i ØsterGro - men må meget gerne. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
6 / 20
De 16 medlemmer af bylandbruget kan se frem til honning fra egen biavl. Bierne har travlt i de fire bistader, for ØsterGros bybier skal bestøve planterne, så de sætter afgrøder. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
7 / 20
ØsterGro har sit eget flag og logo. Logoet består af københavnske ikoner tilsat en grøn spire. Bylandbruget skal være bæredygtigt ud fra fire faktorer: miljø, sundhed, økonomi og det sociale. Hvis økonomien halter, er der ikke noget projekt, for så kører man træt i det, siger Kristian Skaarup. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
8 / 20
Redskaberne står klar til brug - placeret i bildæk, der i forvejen lå på taget. I fælleshaver dyrker man mest det sociale. I ØsterGro handler det også om det sociale, men det handler i høj grad om at producere fødevarer. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
9 / 20
ØsterGro har mange forskellige afgrøder: kartofter, tomater, gulerødder, radiser, forskellige typer salater i hele sæsonen og kål. Der er de velkendte og de lidt sjove nye, som man som medlem godt kan finde ud af at bruge. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
10 / 20
ØsterGro har sit eget drivhus af plexiglas. Højbedene rundt om skal holde huset på plads, når det blæser kraftigt. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
11 / 20
I drivhuset er der fyldt med planter i siderne, og huset skal også fungere som opholdssted for medlemmerne, når vejret er lidt brysk. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
12 / 20
ØsterGro vil holde åbent en dag om ugen for interesserede, og man har lavet små udstillinger om fx bier, så folk kan lære noget under besøget. Skoleklasser har også været forbi. ØsterGro skal også fungerer som et formidlingsprojekt for børn og voksne. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
13 / 20
Der er plantet mange tomatplanter på taget. De står i højbede og i kanten af 'marken'. Efter første høst vil man se på, om der er afgrøder nok til flere end 16 medlemmer. Målet er at producere fødevarer til mellem 20 og 25 familier. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
14 / 20
ØsterGro har fået støtte fra områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter (klimakvarter), Fonden for Økologisk Landbrug, Østerbro Lokaludvalg og Friluftsrådet - samlet 767.000 kroner. Det rækker til etablering og til at holde kurser i fx biavl og fødevareproduktion. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
15 / 20
ØsterGro er økologisk. Derfor har man brug for kompost til gødning af markerne. Princippet er, at medlemmerne bringer resterne af afgrøderne med tilbage, så man kan gøde med dem. ØsterGro får også kasserede grøntsager fra Netto-butikken på hjørnet. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
16 / 20
ØsterGro får om et par uger en flok høns, så man kan begynde at producere egne æg. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
17 / 20
Det grønne stativ i forgrunden bliver tagkonstruktionen til det nye hønsehus, der skal stå bagerst i taglandbruget. ØsterGro samarbejder med Københavns Tekniske Skole om bygning af højbede, bistader, bedkanter og hønsehus. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
18 / 20
Livia Urban Swart Haaland og Kristian Skaarup på billedet står sammen med Sofie Brincker i spidsen for ØsterGro og har ansvar for, at der bliver produceret fødevarer. Kristian og Sofie er landskabsarkitekter og Livia arkitektstuderende på orlov. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
19 / 20
Når man kommer kørende ad Æbeløgade på Østerbro, er der ikke meget, der indikerer, at der på taget af bygningen er oprettet det første taglandbrug med 600 m2. Æbeløgade var spærret af i 1,5 døgn i april, da 108 ton jord blev løftet op på taget med kran. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)
20 / 20