På Nørrebro i København er der lige åbnet en Aladdins Hule for mennesker, der designer og udvikler produkter.
Københavns Erhvervsakademi, KEA, har etableret tre installationer, som de studerende fra byg, teknik, design og digital kan gå på opdagelse i og blive klogere på materialers egenskaber og form. Der er et materialebibliotek, et materialelaboratorium og en materialeboks.
- •
I biblioteket - Material Connextion - kan man røre ved 1500 materialeprøver og benytte en database med 7500 materialer og ad den vej få en fornemmelse af materialer.
- •
I laboratoriet - Material Design Lab - kan man skille materialer ad og teste dem og se, hvad der sker, når man fx udsætter dem for tryk, varme osv. Og man kan få ideer til nye produkter.
- •
I ’boksen’ kan man se, hvad produkter er lavet af, fx at det fine hvide brudeslør til brudekjoler stammer fra tyk sort råolie.
Materialekendskab gør produkter grønne og billigere
- Hvis man ikke ved, hvad materialerne er, kan det være svært at forstå og svært at udvikle produkter med materialerne, siger Mette Bak-Andersen, der er leder af Material Design Lab.
Hun forklarer, at materialet er et slags DNA for produktet. Det vil sige, at materialet er dét, der til en vis grad styrer, hvordan man kan producere noget. Om det kan bøjes, smeltes osv.
- Det er også det, der gør, om noget på sigt er nedbrydeligt og genanvendeligt. Det vil sige, at hvis produktet fra start ikke er designet til at være bæredygtigt, kan man ikke komme med en slags sprøjte til sidst og sige: Nu skal det være bæredygtigt, siger Mette Bak-Andersen.
Bæredygtighed og økonomi
Derfor er materialet nødt til at komme ind i designprocessen på en helt ny måde, hvis man skal til at tale om bæredygtighed og i virkeligheden også økonomi.
- Når man fra starten begynder at forstå materialet i designprocessen, bliver tingene simplificeret, og det sparer penge. Derfor er det tit også en økonomisk fordel at kende materialerne, siger Mette Bak-Andersen.