To tyske familier har lige fået installeret deres private brændselscelle-anlæg i kælderen. Det betyder, el og varme bliver produceret hjemme hos dem selv, og det er energieffektivt og miljøvenligt.
Tyskerne er de første af 1000 europæiske familier, der skal være med i et stort femårigt EU-projekt, Ene.field.
Om et år kommer turen til de første af 90 danske familier, der også skal have deres eget private brændselscelleanlæg i kælderen.
DTU skal analysere projektet løbende
26 forskellige europæiske forskningsinstitutioner og private firmaer deltager i projektet, blandt andre DTU Energikonverterings FCH Test Center (FCH - Fuel Cells and Hydrogen.)
Læs også: Fremtidens brændselceller holder til alt
Et tysk institut skal koordinere opsætningen af anlæg og indsamle data ved hjælp af avanceret måleudstyr og sensorer på brændselscelleanlæggene.
DTU-forskerne skal så analysere de mange data: Se hvad der er godt og skidt, hvad miljøgevinsten er holdt op imod prisen for anlæggene, og om der er brug for tiltag - fx regulering af afgifter, før teknologien rulles ud i stor skala i Europa.
DTU: Forbrugerne og teknologien er klar i 2017
- Min forventning er, at vi får meget vigtig viden og erfaring samlet op på europæisk plan. Og at det baner vejen for, at en effektiv og mere miljøvenlig teknologi kan komme ud på markedet i stor skala.
Det siger centerleder på DTU Eva Ravn Nielsen til dr.dk/viden.
- Og det forventer jeg, at både markedet og teknologien er klar til i 2017, når projektet slutter, siger hun.
Brændselscelle-anlæg kan spare 40 pct. i brændsel
Eva Ravn Nielsen forklarer, at teknologien er miljøvenlig, fordi mikrokraftvarmeværkerne er baseret på brændselsceller.
Teknologien er 'ren' - fordi der kun udledes vand og CO2 - og ikke partikler, i modsætning til hvis man brænder kul af i kraftvarmeværk.
I dag producerer man el og varme separat, men ved at producere det på én gang med brændselsceller bliver det meget mere effektivt, og man sparer omkring 40 procent i brændsel.
Brændselceller omdanner naturgassen til el direkte (elektrokemisk) - altså uden at det afbrændes - og derved udnyttes energien langt bedre, og mængden af CO2, der dannes, bliver tilsvarende mindre.
Dansk firma laver anlæggene til danskerne
Det er ikke blevet besluttet, hvor de danske brændselscelle-anlæg skal stilles op. Man har heller ikke endeligt besluttet, hvilke el- og naturgasselskaber der skal deltage i projektet og stå for kontakten til de danske familier.
Det står dog klart, at virksomheden Dantherm Power i Hobro skal producere brændselscelleanlæggene.
Virksomheden har erfaringer fra et meget mindre projekt, Dansk Mikrokraftvarme, og det nye projekt vil bygge ovenpå de tidligere erfaringer, fortæller Jesper Themsen, administrerende direktør i Dantherm Power, til dr.dk/viden.
Vil vise miljøgevinst og glade el-kunder
I det nye projekt vil firmaet installere flere systemer med en række forbedringer.
- Og anlæggene skal køre i en længere periode, således at vi får opbygget en stor erfaringsbase før en bredere markedsintroduktion, siger Jesper Themsen.
- En vigtig del af projektet er at dokumentere teknologiens fordele og at sikre gode positive oplevelser for slutkunderne, siger han.