5000 biers liv overvåges

En lille sensor limet fast på biens ryg skal give ny viden om honningbiers liv og død.

5000 honningbier får limet bittesmå sensorer på ryggen som led i verdens største forskningsprojekt, hvor man anvender insekter i miljøovervågning. (© CSIRO- the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - Australia's national science agency)

5000 australske honningbier er lige nu ved hver at få limet en lillebitte sensor på bare 2,5 x 2,5 mm på ryggen.

Bierne bliver lagt ind i et lille kølerum, så de bliver sløve. Og så kan man lime sensorerne fast.

Verden over er honningbierne i tilbagegang, og forskerne håber, at de med det smarte overvågningsudstyr kan være med til at redde honningbierne og sørge for bestøvning.

Uden bier ingen frugt og frø

Honningbierne er en af de store spillere i naturen. De flytter en masse pollen fra blomst til blomst. På den måde sørger bierne for, at der kommer frø og frugter.

Det er forskere fra CSIRO, Australiens nationale forskningsinstitution, der står bag projektet. For nyligt viste en undersøgelse fra CSIRO, at biernes bestøvning af fx hestebønner øger høstudbyttet med 17 procent.

- Og omkring en tredjedel af den mad, vi spiser, er afhængig af bestøvning, siger lederen af projektet, Dr. Paulo de Souza ifølge en pressemeddelelse på CSIRO's hjemmeside.

Let at se om bierne er truet

Forskerne udnytter, at bier er sociale insekter, der vender tilbage til det samme sted, og bierne gør det samme igen og igen.

Derfor vil enhver ændring i biernes adfærd tyde på, at der er sket noget i deres miljø. Og forskerne vil så meget hurtigt kunne undersøge, hvad der er sket.

- Det vil hjælpe os med at forstå, hvordan man kan maksimere biernes produktivitet og overvåge eventuelle biologiske trusler, siger Dr. Paulo de Souza.

Tæt på ser sensoren stor ud, men måler bare 2,5 x 2,5 mm. Og ifølge forskerne har bierne ingen problemer med at flyve med sensorerne. (© CSIRO- the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - Australia's national science agency)

Sprøjtemidler, varroa-mider og pludselig død

Forskerne vil blandt andet se på, hvad brugen af sprøjtemidler i landbruget betyder for bierne.

Rundt om i verden forsøger man at bekæmpe den frygtede varroa-mide, blandt andet i Danmark. Og flere steder ser man, at hele bikolonier pludselig dør ud.

De trusler har australske bistader endnu ikke været udsat for. Men forskerne regner alligevel med, at deres projekt også vil kunne bidrage med ny viden inden i forhold til de problemer.

Ifølge Dr. Paulo de Souza har bierne ikke problemer med at flyve rundt med sensorerne.