VORES OMSTILLING
Mens meget af den fisk vi køber i butikkerne er fanget af store trawlere, kæmper kystfiskerne i Thorupstrand ved Jammerbugten for, at holde fast i et bæredygtigt alternativ.
Sidst på året kan de indvie egne lokale faciliteter til rensning, forarbejdning og distribution.
Når pakhuset står færdigt, vil de sælge en del af deres fangst fra en kutter i København, udenom de sædvanlige mellemled.
Unikt og sart økosystem
Vi er en lille times kørsel øst for fiskerbyen Hanstholm og halvanden time sydvest for Hirtshals. Her har ca. 20 fiskerfamilier siden 2006 arbejdet sammen i et laug, hvor de opkøber og deler fiskekvoterne i fællesskab og primært hiver torsk og rødspætter i land med lette havbåde, snurrevod og sættegarn.
Et skånsomt alternativ til de større rederiers fangstmetoder og et af de sidste steder i landet, hvor man fisker på den facon.
Bundforholdene i Jammerbugten yder optimale leveforhold for fiskene, forklarer laugets formand Thomas Højrup til dr.dk/viden.
- De sten- og kalkrev, som findes nær områdets kyst og ud breder sig ud i Nordsøen, er habitat for masser af fisk, fortæller han.
Revene danner tangskove, hvor havdyrene kan gyde, æde og udvikle sig, inden de søger ud på sandbunden på det dybere vand, hvor fiskerne så kan fange dem.
Indtil videre har naturen sat fysiske grænser for, at store fiskerbåde kunne ødelægge områdets særlige bundforhold, men fiskerne ser med stigende bekymring på, hvordan store fiskerbåde efterhånden er i stand til at trække deres trawl gennem de sarte bundforhold.
Sammenhold
Og for at undgå at afgive flere kvoter til rederier, der er mere villige til at betale overpris for dem, end at passe på lokale havbundsforhold, arbejder lauget ud fra et princip om 'en for alle og alle for en'. Det er lauget der ejer kvoterne, så de enkelte fiskere ikke kan falde for fristelsen til et fordelagtigt salg. Til gengæld sikrer lauget den enkelte fisker, muligheden for lettere og billigere at kunne etablere og fremtidssikre sig.
En af de unge fiskere er 33-årige Jan Olsen, der ejer en kutter med sin bror. Han har været med i lauget i 5 år og ser det som en stor fordel: - Vi behøves ikke at lægge så mange millioner for en båd og så ville vi gerne være med til at få det til at køre sammen med de andre, siger han.
Han understreger at fiskeriet altid har været stolt erhverv og han vil gerne gå langt, for at videreføre hvad hans far, hans onkler og de fleste andre i det lille samfund har levet af i mange år.
Priserne på fisk skal op
Men udover truslen fra de store rederier og deres fangstmetoder, kan for lave afregningspriser på fisk også sætte en stopper for de ihærdige nordjyske fiskere, siger han.
I øjeblikket ligger kiloprisen på rødspætter omkring de 5 kroner, mens de sælges hos fiskehandlerne for over 70.
- Hvis ikke der snart sker noget med priserne, kan vi ikke blive ved og så lukker det hele alligevel, siger han.
Og for at få mere ud af sine egne anstrengelser, forsøger kystfiskerne sig med at sælge deres fisk på egen hånd. I første omgang fra kutteren HM800 Jammerbugt, der indrettes som fiskebutik og placeres ved Nyhavn i København i løbet af efteråret.
Fiskerne håber, at det blot er første skridt i retning mod at brede frugterne af kystfiskeriet bredt ud til hele landet.