Slidgigt, demens eller diabetes. Selvom mange nyder tiden i de sidste år af deres liv, kommer vi ikke uden om, at der følger sygdomme med – nogle mere alvorlige end andre.
Men hvad nu hvis du kunne være frisk og måske endda arbejde, selvom du nåede op på de 100 år?
Forskere rundt i verden arbejder lige nu på at få mennesker til at leve længere. Og det kan forskning i såkaldte senescente celler måske hjælpe med.
- En senescent celle er en celle, der er ikke længere kan udføre sit arbejde i kroppen. Cellen er samtidig så ødelagt, at den ikke kan slå sig selv ihjel og give plads til en ny celle. I stedet går cellen i dvale, siger Claus Desler, der er molekylærbiolog og lektor ved Center for Sund Aldring, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet.
Flere forsøg med mus har vist, at der er en sammenhæng mellem de senescente celler og aldring. Forskere fra blandt andet University Medical Center Rotterdam har udviklet et stof, der kan dræbe de udslidte celler.
I forsøget blev stoffet, som har navnet FOXO4-DRI, sprøjtet ind i ældede forsøgsmus. Og det gendannede musenes nedslidte væv. Musene fik bedre nyrefunktion, og pelsen gendannede sig.
- Den her forskning kan vi bruge til at blive klogere på, hvordan vi forhindrer nogle af de aldersrelaterede sygdomme, siger Claus Desler.
Ikke kuren til evigt liv
Den nye viden om de senescente celler får måske nogle til at håbe på, at vi snart nærmere os en kur til evigt liv.
Men det tvivler Claus Desler på er realistisk. Han mener i stedet, at målet bør være at sørge for at skubbe til de aldersrelaterede sygdomme.
- Aldersrelaterede sygdomme er noget, som tager livskvaliteten fra mennesker, og det koster samfundet en del penge, siger han.
- Så målet er, at vi får et langt liv, hvor vi kan være raske og måske eventuelt arbejde i de år i vores liv, hvor vi normalt vil være for syge, fortsætter han.
Forskningen med de senescente celler er endnu ikke blevet overført til mennesker. Ifølge Claus Desler kan der gå mellem fem og 10 år, før det kommer til ske.
- Og det kan sagtens være, at vi ikke ser de samme gode resultater i mennesker, siger Claus Desler.
Han ved endnu ikke, hvornår vi kommer til at kunne undgå de aldersrelaterede sygdomme.
- Jeg håber, at vi kan nå dertil i min professionelle levetid. Men det er også vigtigt, at vi ikke stirrer os blinde på ét aspekt af aldring, som for eksempel senescente celler. Der er også mange andre vigtige områder inden for aldersforskningen, siger han.