47-årige Søren er en ud af omkring 10.000 danskere, der hvert år bliver ramt af en blodprop i hjernen.
En scanning viser, at det er en stor blodprop, som lægerne vil forsøge at fjerne ved hjælp af en ny slags behandling, en såkaldt trombektomi.
Tidligere skulle man i behandling inden seks timer, men nye undersøgelser viser, at man har en øget chance for at overleve og med få mén, hvis man får behandlingen indenfor 24 timer, efter at symptomerne er indtrådt.
I videoen kan du se, hvordan lægerne ved at føre et tyndt kateter op gennem blodkarene i Sørens krop, får fjernet blodproppen ved at suge den ud.
- Nu er vi faktisk rigtig tilfredse, lyder det fra røntgenlægen Sanja Kare Begovic, der har stået for den succesfulde operation.
Efterfølgende venter der et langt genoptræningsforløb. Trombektomi genetablerer blodforsyningen til hjernen, men det kan ikke redde det hjernevæv, der allerede er ødelagt.
- •
Blodpropper i hjernen er ikke det samme som en hjerneblødning. I dag behandler man mindre blodpropper med trombolyse, som er medicin, der opløser blodproppen. Men behandlingen skal sættes i gang inden fire en halv time - ellers virker den ikke.
- •
Trombektomi, hvor man altså 'suger' blodproppen ud af hjernen, har tidligere haft en grænse på seks timer. Men ny forskning viser, at man kan redde patienter helt op til 24 timer efter symptomerne er indtrådt.
- •
Trombektomi virker kun ved store blodpropper. Ved små blodpropper er blodkarrene for tynde til katetermetoden.