Mange er nok lettede over at være fuld vaccineret mod covid-19 efter at have fået de to stik, vi er blevet tilbudt af myndighederne.
Men vaccine-indkaldelserne stopper ikke her.
Sundhedsmyndighederne er nemlig i fuld gang med at undersøge, hvornår et tredje stik kan blive aktuelt for alle danskere.
- Den danske forventning er, at vi alle skal have et tredje vaccinestik, spørgsmålet er hvornår, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i dag.
For kort tid siden kom det frem, at et tredje vaccinestik snart bliver anbefalet til personer med svækket immunforsvar.
Men hvis vi skal bevare immuniteten i samfundet, så ser det ud til, at et tredje stik skal indføres generelt på et tidspunkt.
Det forklarer Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, og som er med i den gruppe, der skal vurdere den sundhedsfaglige baggrund for at give det tredje stik.
- Alle data tyder på, at vores antistof-niveauer falder med tiden, siger hun og fortsætter:
- Og ved at give et tredje stik kan man booste immunforsvaret, så man igen får øget produktionen af antistoffer.
Uvist hvornår det sker
Ligesom sundhedsministeren kan Camilla Foged endnu ikke give et svar på, hvornår vi skal have det tredje stik.
- Det ser ud til at vaccinerede personer i Israel, hvor de blev vaccineret længe før os, begynder at blive syge igen. Det ser vi endnu ikke rigtig tegn på i Danmark, og derfor ved vi endnu ikke, hvornår vi skal vaccinere med tredje stik. For vi skal ikke vaccinere, hvis der ikke er behov for det.
Desuden skal myndighederne først godkende tredje stik til alle personer.
I USA har eksperter fra U.S. Department of Health and Human Services (HHS) meddelt, at man allerede fra 20. september begynder at vaccinere alle over 50 år med en booster vaccine. Så der forventer man altså, at myndighedsgodkendelsen er på plads. Vi skal bare også have den på plads i Europa.
I forhold til bivirkninger ved et tredje stik forklarer Camilla Foged, at de med stor sandsynlighed vil være de samme som ved første og andet stik.
- Jeg har fulgt med i de amerikanske diskussioner om vaccination af personer med et svækket immunforsvar, og der er ingen tvivl om, at fordelene for denne gruppe er langt større end ulemperne, når det kommer til et tredje stik, siger hun.
- Vi afventer dog stadig offentliggørelse af data for effekten og sikkerheden af tredje stik for andre grupper, hvilket forventes at ske i nærmeste fremtid, fortsætter Camilla Foged.
Tager højde for nye varianter i fremtiden
Når det tredje stik kommer, uanset om det er fra Pfizer eller Moderna, bliver det den samme vaccine, som vi er blevet tilbudt indtil nu.
Men hvis vi skal vaccineres med flere boostere engang i fremtiden, kan det være, at de bliver tilpasset nye varianter af corona-virusset.
- Pfizer er ved at udvikle en ny vaccine mod deltavarianten. Men den er ikke klar endnu. Det har lidt længere udsigter at få den godkendt, siger Camilla Foged.