Jeg elsker saunagus, men jeg undrer mig: Er det egentligt sundt?

Ifølge en professor og en læge kan saunaen have masser af positive effekter. Men den er ikke for alle.

Ordet sauna stammer fra Finland, hvor ophold i den glohede hytte nærmest er en slags national ekstremsport. (Foto: © colorbox)

Det kan lyde mærkeligt, men for mig er ugens højdepunkt mandag. Eller det er det i hvert blevet.

Hver mandag går jeg nemlig til saunagus i min lokale svømmehal.

I en fyldt sauna lider jeg i stilhed, mens gusmesteren* hælder aromatiske olier på de varme sten, så saunaen gradvist stiger i temperatur. Han svinger håndklædet over sit hoved, og bruger det til at skyde en omgang glohed luft lige i ansigtet på mig.

Varmen er så intens, at “guset” kan mærkes helt ud i fingerspidserne. Det er lige så ulideligt, som det er skønt. I ti minutter tænker jeg kun på to ting: Min vejrtrækning - og at jeg skal huske at drikke vand. Det er fantastisk.

*Gusmesteren er den person, som styrer saunaguset. Personen styrer intensiteten i varmen ved skiftevis at hælde aromatiske essenser på de varme sten og derefter at blæse varm luft med et håndklæde.

'Jeg anbefaler det til alle'

Sidste mandag i en af pauserne, hvor alle gus-deltagerne stod og dampede af i kulden udenfor saunaen, opstod diskussionen så.

- Er der egentlig nogen, der ved, om saunagus er sundt? Altså er det bevist, at varmen i saunaen gør dig godt? lød det fra en af gæsterne.

En anden svarede.

- Jeg er jo ikke læge, men jeg anbefaler det til alle. Jeg har ikke haft en sygedag, siden jeg begyndte at gå regelmæssigt til saunagus.

Spørgsmålet blev aldrig besvaret, så derfor har jeg sat mig for at undersøge: Er det sundt?

Mange elementer i spil

Der er forsket en del i, hvorvidt saunaen kan forebygge og helbrede sygdomme.

Ifølge privatpraktiserende læge Charlotte Bech skal man dog se på flere elementer, hvis man skal forsøge at sige noget generelt om, hvorvidt saunagus er sundt.

- Et saunagus indeholder både sauna-delen, de æteriske olier, og hvordan opvarmningen af olierne foretages. Derudover afhænger det også af den enkeltes helbred.

Hvis jeg skal have svar på, om saunagus er sundt, skal jeg altså medregne alle de dele, som et saunagus indeholder.

- Herudover kan saunaen siges at have positive effekter hos personer, der er raske og sunde, hvorimod saunaens varme kan have fatale konsekvenser for syge personer, siger Charlotte Bech.

Saunaens mange positive virkninger

Saunagusets sundhedsværdi afhænger altså af, om deltageren er sund og rask.

Ifølge Charlotte Bech er forskningen på området ikke fyldestgørende. Alligevel vil hun gerne stå inde for, at saunagus er sundt i de fleste tilfælde.

Det er blandt andet bevist, at saunaen virker positivt på en række lungesygdomme. For eksempel astma og bronkitis. Herudover virker saunaens varme og fugtighed positivt, hvis du har smerter i leddene.

Brugen af sauna har i mange år været en fast del af den finske kultur, og det er da også i Finland, at der er forsket mest i saunaens positive effekter.

Jeg talte med en af de førende forskere på området - Jari Laukkanen fra Jyväskylä Universitet.

- Vores forskning har vist, at regelmæssig brug af sauna har en positiv effekt på det kardiovaskulære system (kroppens kredsløb, red). Brugen af sauna sænker dit blodtryk og styrker dit immunforsvar, siger Jari Laukkanen.

Han fortæller også, at forskning fra Finland viser, at brug af sauna kan være med til at forebygge demens.

I de forsøg, Jari Laukkanen har udført, har det størst effekt på deltagerne i forsøget, hvis de går i sauna fire gange om ugen.

Langt fra alle bør gå i sauna

Der kan altså være sundhedsmæssige fordele ved en tur i sauna. Alligevel skal der tages nogle forbehold. For der kan også være risici forbundet med oplevelsen.

- Du skal ikke tage i sauna, hvis du har en hjertekarsygdom, er gravid eller er påvirket af alkohol, siger Charlotte Bech.

Undersøgelser viser nemlig, at saunaens varme kan få hjertet til at slå 50 procent hurtigere. Det kan få fatale konsekvenser, hvis du lider af en hjertekarsygdom.

Herudover er det vigtigt aldrig at gå i sauna, hvis du er påvirket af alkohol. Alkoholen øger nemlig risikoen for uregelmæssig hjerterytme og pludseligt blodtryksfald, fortæller Charlotte Bech.

Som mand er der også en risiko for at få dårlig sædkvalitet.

- Der er forskning, der viser, at varmen i saunaen kan være skadelig for mænds sædkvalitet. Fra naturens side er pungen jo anbragt udenfor kroppen, da mandens testikler gerne skal være omkring 35 grader. Går du i saunagus to gange om ugen i tre måneder, så risikerer du at få dårlig sædkvalitet.

Det tager normalvis 60-80 dage at danne nye sædceller, så prøver man at få børn, bør man derfor undgå saunaturene indtil, at kvinden er gravid.

Gavnlige olier ødelægges af varmen

De æteriske olier er de essenser eller aromatiske olier, som gusmesteren hælder på de glohede sten. Olierne kan blandt andet være pebermynte- eller fyrretræsolie.

Ifølge Charlotte Bech kan der være en yderligere gavnlig virkning på kroppen, når man bruger æteriske olier.

Dog understreger hun, at det langt fra altid er tilfældet, da mange af oliernes gavnlige stoffer mister en stor del af deres virkning, når de varmes op i saunaen.

Det drejer sig om de bioaktive komponenter i olierne. De kan have en effekt på vores fysiologi ved for eksempel at virke afslappende og øge blodgennemstrømningen.

- Olierne indeholder mange hundrede bioaktive komponenter, der for de fleste oliers vedkommende ødelægges ved så høj varme. Dog er nogle olier bedre ved høje temperaturer, og de kan derfor stadig være gavnlige.

Nogle olier virker antiinflammatorisk, hvor andre har komponenter, der virker specifikt mod bakterier. Det afhænger af, hvilken olie der er tale om, siger Charlotte Bech.

Selvom både Charlotte Bech og Jari Laukkanen fremhæver flere positive effekter ved saunagus, understreger de begge, at der mangler forskning på området. Særligt i forhold til hvor længe - og hvor ofte - det er sundt at opholde sig i varmen.