Hvordan bruger du det? Og hvilket skal du vælge? Få svar på dine spørgsmål om mundbind

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mundbind i tætpakkede busser, tog og på færger.

(Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

En lang række lande har taget mundbindene til sig. Men herhjemme er de stadigvæk et mere sjældent syn.

Men det kommer måske snart til at ændre sig.

I hvert fald har flere eksperter den seneste tid forudsagt, at vi i Danmark skal begynde at forberede os på, at vi også skal bære mundbind.

Og i dag ændrede Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger og peger nu på, at et mundbind kan være en god idé at bruge, hvis du bruger kollektiv trafik på tidspunkter, hvor det er svært at holde afstand til andre.

Men har du styr på, hvordan mundbind fungerer, hvornår de skal på, og hvilken type du skal vælge?

Hvis ikke, kan du læse med her og blive klogere.

1

Virker mundbind overhovedet?

(Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)

I starten af coronakrisen var der begrænset viden om, hvor godt mundbind egentlig forhindrer spredning af det nye virus.

Men de seneste måneder er eksperterne blevet en del klogere.

- Jeg kan konstatere, at der er ved at blive skabt en konsensus om at bruge masker blandt mine udenlandske kollegaer. Det var der ikke for bare tre måneder siden.

Det fortæller Jens Lundgren, der er overlæge på Rigshospitalet og professor i infektionssygdomme.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har også meldt ud, at mundbind virker.

Både til at forhindre, at du spreder sygdommmen, hvis du selv er smittet, og til at undgå at blive smittet i første omgang.

Ligesom influenza-sygdomme spreder covid-19 sig primært gennem dråber fra spyt og snot.

Mundbindet fungerer derfor som en barriere, der fanger smitsomme dråber, inden de rammer overflader eller andre personer.

- Hvis du er smittet, kan mundbindet reducere mængden af virus, der kommer med ud, når du ånder, taler, hoster eller nyser, forklarer Jens Lundgren.

- Men det fanger ikke alle dråber, så det er ikke en fuldstændig effektiv metode. Men jeg har set studier, der viser, at mundbind kan være med til at fjerne en stor procentdel af det virus, som ellers ville være kommet ud i luften.

Selvom mundbindet kan være et effektivt værktøj til at stoppe spredningen af smitte, slipper du ikke for at vaske hænder og holde afstand til andre.

- Mundbind er ikke en mirakel-løsning. Derfor skal man forsøge at holde fast i grundprincipprne om at holde afstand og god hygiejne, så godt man kan. Men mundbindet kan være et godt supplement i de situationer, hvor det ikke er muligt, siger Jens Lundgren.

2

Kan jeg undgå at blive smittet, hvis jeg går med mundbind?

Et type II-mundbind - også kaldet et kirurgisk mundbind. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

På nuværende tidspunkt er der stadig begrænset viden om, hvor meget mundbind beskytter den person, som bærer det, mod at blive smittet. Det primære formål med mindbind er at forhinde, at du spreder sygdommen til andre, hvis du selv er smittet.

Men på WHO’s hjemmeside skriver organisationen, at kirurgiske mundbind kan yde beskyttelse.

Pandemiforsker og professor i folkesundhedsvidenskab ved Roskilde Universitet, Lone Simonsen, svarer da også "ja" på spørgsmålet om, hvorvidt mundbind kan beskytte dig.

- Men forskningen peger på, at mundbind beskytter én selv i mindre grad. Det mest effektive er, hvis den, der er smittet, bærer mundbindet, siger hun og fortsætter:

- Problemet er bare, at man kan smitte, selvom man ikke har symptomer. Så det smarteste er faktisk, hvis alle har mundbind på.

Den vurdering, er Jens Lundgren enig i. Mundbind har nemlig kun en effekt, hvis mange begynder at bruge det.

- Man skal tænke på mundbindene som én af mange måder at reducere smittespredning på. For at de skal virke, skal det være noget, som mange gør - og ikke bare nogle få tilfældige personer, siger han.

3

Hvilken type skal jeg vælge?

(Foto: © ELOISA LOPEZ, Scanpix)

På nuværende tidspunkt kan du købe mange forskellige typer af masker og mundbind.

Eller du kan sy din egen af stof.

WHO har nogle enkle anbefalinger til, hvem der skal gå med de forskellige typer af masker.

De kirurgiske masker, som man for eksempel kender fra de danske lufthavne, anbefaler WHO først og fremmest til sundhedspersonale. Desuden anbefales de til:

  • Personer, som plejer smittede med covid-19

  • Personer på 60 år eller derover

  • Personer, som har kroniske lidelser

  • Personer, som har symptomer på covid-19

WHO gør opmærksom på, at der findes begrænset viden om effekten af hjemmelavede masker af stof.

Derfor nøjes WHO med at anbefale stofmasker til de steder, hvor smittespredningen er stor, og hvor der for eksempel ikke kan holdes mere end én meters afstand til andre.

Ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler professor og overlæge i infektionsmedicin ved Hvidovre Hospital, Thomas Benfield, heller ikke stofmaskerne.

I stedet peger han på de kirurgiske mundbind af den såkaldte ‘type II’.

- De virker meget bedre, end dem man kan lave selv. Og lige nu er der masser af dem, man kan købe, siger han.

Ifølge Thomas Benfield er denne type maske i stand til at opfange op mod 98 procent af dråbesmitten.

Han mener, at det kun er i helt særlige situationer, at man skal finde symaskine og nål og tråd frem.

- Det er kun i situationer, hvor man enten ikke kan få fat i de kirurgiske masker, eller behovet for dem er meget stort i sundhedsvæsenet, og man vil aflaste eller begrænse forbruget af dem.

Desuden opfordrer han til, at man køber masker, som er CE-mærkede. Mærket er ifølge Lægemiddelstyrelsen dokumentation for, at medicinsk udstyr opfylder den gældende EU-lovgivning.

Du kan læse mere om køb af mundbind hos Lægemiddelstyrelsen her.

Her kan du desuden læse om de mundbind, som Sikkerhedsstyrelsen har fundet på det danske marked, der ikke lever op til lovgivningens sikkerhedskrav.

4

Kan jeg bruge åndedrætsværn?

(Foto: © Nicholas Pfosi, Scanpix)

Flere steder kan man også købe åndedrætsværn af forskellige typer og kvalitet.

De filtrerer luften for partikler - i nogle tilfælde helt op til 99 procent.

Men Jens Lundgren anbefaler ikke, at almindelige mennesker bruge denne typer masker.

De er nemlig beregnet til personer, der arbejder i risikosituationer. Blandt andet sundhedspersonale, der arbejder med syge patienter, og derfor selv er i stor fare for at blive smittet.

- Det er en svær teknisk ting at bruge korrekt. Og jeg har heller ikke set nogle myndigheder anbefale dem til andre end sundhedspersonale, der arbejder i højrisikosituationer, siger han og fortsætter:

- Jeg bruger dem i mit arbejde, og de er ikke særligt rare at have på. Du føler, at du trækker vejret gennem et sugerør.

Det drejer sig om masker af typerne N95, N99, FFP2 og FFP3.

Hvis du alligevel bruger maskerne, skal du være opmærksom.

Arbejdstilsynet har nemlig helt klare retningslinjer for, hvor mange timer i løbet af en dag, du må bære de såkaldte ‘filtrerende åndedrætsværn’.

- Maskerne slutter tæt omkring munden og næsen, og derfor må man kun bruge dem tre timer i løbet af en normal arbejdsdag. Det har vi faktisk haft problemer med på corona-afsnittene, fordi personalet havde brug for at have maske på hele tiden, fortæller Thomas Benfield.

5

Hvornår skal jeg bruge mundbind?

(Foto: © Anthony Wallace, Scanpix)

Sundhedsstyrelsens anbefalinger lyder nu, at mundbind kan være en god idé, hvis man bruger offentlig transport på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre.

De eksperter, vi har talt med til denne artikel, er enige om, at det netop er i situationer, hvor man ikke kan holde afstand til andre, at det giver mening at bruge mundbindet.

Desuden giver mundbindet særligt god mening, hvis man befinder sig indendørs sammen med mange andre mennesker.

- Det er særligt i offentlig transport, som i fyldte metroer, toge og busser. Men det kan for eksempel også være, hvis man skal til en koncert, siger Lone Simonsen.

Hvis man derimod er i sit eget hjem eller ude i naturen, hvor der ikke er mange andre mennesker tæt omkring, behøver man ikke mundbindet.

- Udenfor er der meget stor luftudveksling. Hvis du er smittet og ånder ud, vil det meget hurtigt blive fortyndet. Man bliver ikke smittet af at inhalere én viruspartikel. Man skal have 100 til 1.000 partikler, før det sker, forklarer Jens Lundgren.

Men han er enig i, at mundbind giver mening indendørs.

- Hvis der er én eller flere personer, der er smittede i rummet, bliver koncentrationen af virus i den luft, du inhalerer, hurtigt høj, forklarer han.

6

Hvordan bruger jeg mundbind rigtigt?

(Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

Hvis du skal gå med mundbind, er der nogle simple retningslinjer, du skal følge, for at gøre det helt korrekt.

For det første skal du vaske dine hænder - eller bruge håndsprit - inden du rører ved dit mundbind.

Herefter er det vigtigt, at du får mundbindet til at sidde rigtigt.

- Der er nogle, som kun har det til at dække munden. Så er man altså kun halvvejs, forklarer Jens Lundgren.

Mundbindet skal sidde til og dække både munden og næsen.

Der kan nemlig komme små dråber med viruspartikler ud fra både næse og mund.

Desuden er det primært også gennem næse og mund, du selv bliver smittet.

Har du fået fat i et kirurgisk mundbind, skal den farvede side vende ud af.

Desuden sidder der en lille metalwire i den ene kant. Den skal vende opad og sidde over næsen. Her formes den rundt omkring snudeskaftet med et lille klem.

Når du har fået mundbindet sat rigtigt på, er det vigtigt, du ikke rører ved det. Du kan nemlig risikere at have virus på hænderne.

- Alt det, man har på fingrene, kan komme på masken, og så indånder man det. Når først mundbindet sidder på, er det bedste, man kan gøre, at holde fingrene væk, siger Lone Simonsen.

Inden du tager mundbindet af, skal du igen have vasket dine hænder eller bruge håndsprit.

Og du slipper heller ikke for en tredje og sidste håndvask eller tur med håndspritten, når du har fået fjernet mundbindet.

Hvis du har et mundbind lavet af stof, kan det genbruges.

Hvis du har planer om at bruge det igen, skal du opbevare mundbindet i en genlukkelig plastikpose. Når du fisker det op igen, skal du være opmærksom på kun at røre stropperne, der skal sidde bag øret.

7

Hvornår skal mundbindet udskiftes?

(Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvis du har investeret i et mundbind - eller syet dit eget - skal du ikke bruge det, indtil det er slidt op.

- Når det begynder at blive vådt, fordi man har åndet meget ud, eller det bliver ubehageligt og ulækkert at gå med, er det på tide at skifte det ud, forklarer Jens Lundgren.

Sådan lyder anbefalingen også fra WHO.

Mundbindet kan heller ikke ikke bruges, hvis det er beskidt, eller der er huller i det.

Desuden kan ét mundbind ikke klare en hel dag.

- Jeg vil opfordre til, at man har nogle stykker med sig, så man kan skifte og ikke går med det samme hele dagen, siger Jens Lundgren.

Går du med de kirurgiske mundbind, skal du altid smide det ud, når du har brugt det. De er nemlig ikke beregnet til at blive genbrugt.

Men en stofmaske kan vaskes og genbruges igen. Så længe du vasker og desinficerer det korrekt. Helst hver dag.

WHO anbefaler, at man bruger sæbe eller vaskemiddel til at vaske mundbindet, og at det får en tur i maskinen ved mindst 60 grader.

Herefter er det vigtigt, at mundbindet får lov at tørre helt, før det igen tages i brug.

8

Hvorfor er mundbind ikke et krav i Danmark?

(Foto: © Pool, Scanpix)

I flere lande er det obligatorisk at bære mundbind i særlige områder eller situationer.

Men ifølge Thomas Benfield er der god grund til, at myndighederne endnu ikke har sat så hårdt ind herhjemme.

- Vi har ikke haft smittespredning nok i Danmark til, at det giver mening. Mundbind og masker bliver typisk påbudt i lande og områder, hvor der ikke er styr på smittespredningen. Men det har vi i Danmark lige nu, siger han.

Desuden handler det om, at myndighederne skal have nye værktøjer klar, hvis der pludselig kommer en ny bølge af smittede.

- Man skal ikke brænde det hele af for tidligt, når der ikke er udbredt smitte. Så ender man med at trætte mennesker, siger Thomas Benfield.

Om folk vil bruge mundbind på nuværende tidspunkt, skal ifølge Lone Simonsen være op til den enkelte.

- Jeg er meget tilhænger af, at mundbind anbefales, men ikke påbydes ved lov. Men så kan jeg kun se, at det er en god ídé. Jeg har selv tænkt mig at have et mundbind med mig fremover, som jeg kan bruge, hvis jeg ikke kan undgå at stå tæt sammen med mange andre mennesker, siger hun.