Hvad gør mennesker grimme eller smukke? Her er videnskabens tre bud

Et asymmetrisk ansigt og en ujævn hud kan gøre, at andre bedømmer dig som mindre pæn.

Ny undersøgelse viser, at mennesker, der bedømmes som grimme af andre, ofte overvurderer deres eget udseende. De tror selv, at de er smukkere end de faktisk er i andres øjne.

Din mor synes, at du er sådan en køn pige.

Dine veninder fortæller dig, at du ser mega godt ud. Din kæreste synes også, at du er lækker.

Og når du kigger dig i spejlet, kan du godt se, at det egentlig ser fint ud det hele.

Men kan du stole på dine nærmeste? Og kan du overhovedet stole på din egen vurdering, når du kigger dig i spejlet?

En ny undersøgelse viser, at grimme mennesker har en tendens til at overvurdere deres eget udseende.

De bedømmer sig selv pænere, end fremmede gør.

Derimod er pæne mennesker mere realistiske, når de skal bedømme deres eget udseende. De overvurderer ikke sig selv på samme måde.

Sådan en undersøgelse kan sætte gang i tusind tanker. For betyder det, at du egentlig er grim, men bare ikke kan se det selv?

Det kan være svært at svare på. Men hvis vi kigger mod videnskaben, er der nogle svar, som måske kan gøre dig lidt klogere.

Og husk så lige på, at de fleste er helt gennemsnittelige. Vi er hverken meget pæne eller meget grimme.

Vi er helt almindelige, og derfor scorer mange af os lavt på én eller flere af følgende områder uden at det betyder, at vi er grimme.

1

Asymmetrisk ansigt

Du har et symmetrisk ansigt, hvis din venstre og højre side af ansigtet er ens.

Du kan selv tjekke, om dit ansigt er symmetrisk ved at holde et spejl ind mod din næse og kigge på dig selv i et andet spejl.

Hvis du ikke ligner dig selv, er dit ansigt ikke helt symmetrisk.

Langt størstedelen har nogle asymmetriske træk.

Hvis du har mange asymmetriske træk - eller trækkene er meget tydelige - kan du risikere, at andre bedømmer dig som værende mindre pæn.

- Undersøgelser viser, at hvis man photoshopper et billede, så næsen sidder lidt skævt eller ørene er skæve, så vil folk bedømme det oprindelige ansigt - den symmetriske udgave - som pænere, siger Mads Meier Jæger.

Han er professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet og forsker i skønhed.

Der er forskellige bud på, hvorfor mennesket foretrækker symmetriske ansigter.

- Man mener, at symmetri er forbundet med et bredspektret genudtryk. På mere forståeligt sprog betyder det, at særlige kombinationer af gener er forbundet med eksempelvis mindre sygdom og større muskelmasse, siger han og fortsætter:

- Symmetri signalerer godt helbred og stærke egenskaber, man kan gives videre til næste generation. Modsat signalerer asymmetri dårligere gener.

Mads Meier Jæger forklarer, at præferencen for symmetri ikke er kommet, fordi vi i samfundet er blevet enige om, at et symmetrisk ansigt er flot.

- Det er vores hjerne, der er kodet til at foretrække det, så vi bedre kan finde en mage, der er sund og rask med gode gener, siger han.

2

Træk, der ikke er gennemsnitlige

Man kan fristes til at tro, at det er godt at skille sig ud fra mængden.

Men det gælder ikke, når vi taler om udseende.

Her gælder det til gengæld om at have så gennemsnitlige træk som muligt i forhold til den befolkning, du er en del af.

- Vi synes ikke, at det er pænt, hvis der er træk, der stikker ud. Det kan være en stor næse, lang afstand mellem øjnene eller et øre, der sidder langt ude fra hovedet, siger Mads Meier Jæger.

Han forklarer det sådan, at hvis man tager billeder af 1.000 personer på Strøget i København, så kan man regne ud, hvordan deres ansigtstræk er: Hvilken størrelse ørerne har, hvor bred deres mund er, og hvor langt deres øjne sidder fra hinanden.

- Hvis vi tager gennemsnittet af alle de her målinger af ansigterne, så vil vi have det gennemsnitlige ansigt. Personerne med flest gennemsnitlige træk vil med stor sandsynlighed blive opfattet som pæne. De personer, der falder udenfor, vil med større sandsynlig blive bedømt som mindre pæne.

Men gennemsnitlige træk kan ændre sig alt efter hvor i verden, du befinder dig.

Så selvom du ikke er en klassisk skønhed i Danmark, er du det måske et andet sted i verden.

Det forklarer Catherine Hakim, der er sociolog og har skrevet bogen ‘Erotic Capital’, der handler om tiltrækning og udseende.

- Hvis det i din lokale kultur er udbredt at have asiatiske træk, så vil en person med eksempelvis afrikanske træk blive set som mindre attraktiv, siger hun og fortsætter:

- Den afrikanske persons træk er simpelthen for anderledes i en ny kultur, selvom personen måske betragtes som pæn eller almindelig i sin egen lokale kultur, siger hun.

3

Ikke ensartet hud

Hvis du er en person, der både renser, exfolierer og fugter din hud morgen og aften, så er det måske tid, der er godt givet ud.

I hvert fald, hvis det gør din hud fin og frisk.

Det betyder nemlig noget, hvordan din hud ser ud.

Sorte rander under øjnene, udslæt eller en hud uden glød, er altså noget af det, der kan trække ned, når vi bedømmer andres udseende.

- Det er lige meget, om din hudfarve er mørk, hvid eller sort. Hvis din hud ikke er ensartet, kan det opfattes som et tegn på dårligt helbred - og det er ikke attraktivt, siger Catherine Hakim.

Forskning viser også, at skader fra solen og rynker bliver set som alderdomstegn. Det kan opfattes som et tegn på, at man ikke har et godt helbred.

I undersøgelsen blev deltagere præsenteret for ansigter, der var helt ens, da de var udarbejdet på en computer. Men huden på ansigterne varierede.

De ansigter, der havde færre rynker, og hvor huden så sund og frisk ud, blev bedømt som pænere end de andre.