Har du også prøvet at stoppe dit brugte engangsmundbind ned i lommen for at hive det op og bruge det igen senere?
Det tør jeg godt indrømme, at jeg har.
Men det er rigtig dårlig idé, fortæller hygiejnesygeplejerske Anne Marie Andersen fra Statens Serum Institut. Det er blandt andet hende hospitaler og kommuner kommer til, når de skal have vejledning i rengøring og genbrug af medicinsk udstyr.
- Din lomme er ikke ren. Du har sikkert haft hænder, nøgler eller mønter dernede. Der er derfor en risiko for, at du får mikroorganismer på mundbindet. Tager du det på igen, kan du komme til at få dem ført til øjne, næse og mund, siger hun.
Det er dog ikke kun bakterier fra omgivelser, der er på dit brugte mundbind.
Det er også fyldt med bakterier, virus og sekreter fra din mund og svælg på indersiden. For eksempel efter hoste og nys.
- De er da klamme sådan nogle brugte mundbind. Du kan sammenligne det lidt med at tage et brugt lommetørklæde op og tørre det rundt i ansigtet. Det gør du jo heller ikke, fordi det er fyldt med bakterier og sekreter, siger hun.
MRSA på mundbindet
Når du bruger et af de godkendte mundbind, filtrerer det minimum 95 procent af alle de partikler, du udånder.
Det betyder, at de partikler sætter sig på indersiden af mundbindet. Det kan dreje sig om en lang række forskellige bakterier, fortæller Anne Marie Andersen.
- Det kan eksempelvis være streptokokker eller stafylokokker. Og det kan også være resistente stafylokokker som MRSA. Altså bakterier, der er resistente over for bestemte typer antibiotika. Derfor skal man under ingen omstændigheder dele brugte mundbind, siger hun.
Er du uheldig, kan du nemlig få resistente bakterier, og de kan være svære at slippe af med og rigtig svære at behandle, hvis du bliver syg af dem.
Bakterier fra alt det, du rører ved
På ydersiden af dit mundbind kan der sidde en lang række bakterier og virus. De kan komme fra den lomme, du havde mundbindet liggende i, fra de genstande, som du har rørt ved, inden du tog mundbindet af eller fra nogen, der har nyst på dig, forklarer Anne Marie Andersen.
Er du eksempelvis i supermarkedet for at handle, vil du få bakterier på fingrene fra alle de varer, håndtag og indkøbskurve, de rører ved. Rører du ved dit mundbind, vil du overføre dem dertil.
- Du skal sørge for at holde hænderne væk fra ansigtet. Men kommer du alligevel til at klø dig på mundbindet eller rette på det, uden at have vasket eller sprittet hænder, kan du overføre bakterier til mundbindet. Derfor er det vigtigt, du smider det ud, når det er brugt, siger hun.
På ydersiden kan altså sidde mikroorganismer, du har samlet op i supermarkedet, bussen eller et helt tredje sted, mens dine egne bakterier lander på indersiden.
Dine lommer er et paradis for bakterier
Selvom virus ikke kan formere sig, hvis det sidder på et brugt mundbind i din lomme, er det anderledes for bakterier. For dem kan en lun lomme være det perfekte yngleområde, forklarer Anne Marie Andersen.
- Typisk bliver mundbindet fugtigt af din udånding, når du har brugt det. Lægger du sådan et fugtigt mundbind ned i en lun lomme, skaber du de perfekte omstændigheder for bakterierne. Kolonien af bakterier kan vokse nede i lommen på dig, siger hun.
Bakterierne kan du ikke se, men kolonien kan sagtens fordobles på en halv time.
Det er derfor det er så vigtigt, at du smider det brugte mundbind ud - og ikke genbruger det, fortæller hun.
Samme regler for stofmundbind
Indtil videre er det kun engangsmundbindet, der er blevet omtalt her i artiklen. Men det samme gælder for stofmundbind.
Ved stofmundbind er der nok en større risiko for, at folk genbruger dem uden at vaske dem, vurderer Anne Marie Andersen.
- Stofmundbind findes i mange kvaliteter - fra ingen effekt til en rimelig god effekt. Altså hvis de anvendes og opbevares korrekt. Engangsmundbindene er dog typisk mere effektive, siger hun.
Stofmundbind fåes i mange afskygninger. Nogle filtrerer stort set ingenting, mens de bedste når op på mellem 70 og 90 procent af partiklerne, der filtreres fra.
Derfor er det en god ide at se efter mærkningen på stofmundbindet, og om det er testet efter relevant standard.Det betyder, at der er undersøgt og har en effekt.
- Bruger du stofmundbind, er det vigtigt, at du har flere med til at skifte med, hvis du skal bruge dem rigtigt. Hver gang du har haft et på bør det vaskes. Det er derfor nødvendigt at have en pose med rene og en pose til de beskidte med, når du går nogen steder, siger hun.
For at du får dem vasket mest effektivt, skal vaskemaskinen skrues helt på minimum 60 grader - og hvis de kan tåle det 80 grader. Så er du sikker på, at alle de bakterier og det virus, der kan have samlet sig på mundbindet dør.