På grund af psykedeliske stoffers uhyggelige bagside med psykoser og selvmord har videnskaben i mange år bandlyst LSD og svampe.
Men nu undersøger danske og internationale forskere igen, om psykedeliske stoffer kan bruges i behandlingen af lidelser som depression, angst, OCD, hovedpine og afhængighed, skriver Kristeligt Dagblad.
Den danske hjerneforsker David Erritzøe har sammen med førende forskere på Imperial College i London undersøgt effekten af psykedeliske stoffer de seneste 10 år.
Han er med i et forskerhold, der afprøver effekten af stoffet psilocybin, som findes i svampen spids nøgenhat, og det plantebaserede stof DMT, der findes i ayahuasca-drikken, som anvendes af nogle indianerstammer i Sydamerika.
Et hold forskere fra Neurocentret på Rigshospitalet er ved at undersøge, hvilken effekt psilocybin har på hjernen ved at afprøve stoffet på danskere, der stiller sig til rådighed som forsøgspersoner.
Forskningen inden for psykedeliske stoffer er relativt langt, og internationalt eksisterer der en række kliniske forsøg.
Målet med undersøgelserne på Rigshospitalet er basalvidenskabeligt blandt andet at kortlægge, hvilke receptorer og dele af hjernen stoffet påvirker, og hvor meget af stoffet der skal til for at få den rette virkning.
/ritzau/