Åh, åh, ÅHHH JA! Det sker der, når kvinder (endelig) kommer

Kvindens krop sætter gang i det hele store system, når hun rammer klimaks.

Klitorissen har næsten dobbelt så mange nerveender som mandens penis - men det gør den ikke nødvendigvis mere følsom, forklarer ekspert.

Manden ligger og sover tungt med et smil på læben, mens kvinden ligger ved siden af. Hendes arme er over kors, og hun stirrer ud i mørket med utilfredsheden malet i ansigtet.

Bare ud fra det billede kan mange hurtigt analysere sig frem til en stereotyp situation: Et samleje, hvor manden fik orgasme, mens kvinden fik nul og niks.

Og det er ikke et usandsynligt scenarie.

Forskning viser nemlig, at i heteroseksuelle forhold kommer 95 procent af mændene ofte eller altid under samleje. For kvinder er tallet 65 procent. I USA kalder man det et ‘pleasure gap'.

Det er en skam. Både for mændene, hvor mange nok også er ærgerlige over, at deres partner ikke kan få en orgasme, lige meget hvor meget de arbejder på sagen.

Og især for kvinderne, der snydes for en oplevelse, der gør, at du ser både sol, måner og stjerner for øjnene.

Når kvinden får en orgasme, sker der nemlig ting og sager i kroppen, der kan gøre de fleste varme i kinderne.

Kvinder kan få mange forskellige orgasmer

En orgasme kan beskrives på mange måder: Et festfyrværkeri for kroppen eller som et lille, hurtigt nys.

Ifølge Astrid Højgaard, der er ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital, kan orgasmer mærkes i både kønsorganer, krop og hjerne.

- En orgasme er en mental reaktion på en helt masse stimuli, som sker overalt i kroppen, ofte særligt ved kønsdelene. Det er et bombardement af sanseindtryk, siger hun.

Hun forklarer, at to tredjedele af kvinder får en klitorisorgasme, når de rammer klimaks i sengen. Det er altså gennem stimulering af klitorishovedet, at kvinderne bliver sendt i den syvende himmel.

Men det er ikke den eneste form for orgasme. Kvinder har nemlig flere valgmuligheder end manden, hvis hun er en af de heldige, der bare kan vælge fra alle hylder.

De fleste af orgasmerne centrerer sig om et organ, der kan stimuleres på flere måder: Nemlig klitorisorganet. Og det er ikke bare den lille, følsomme knop, der sidder over kvindens urinvejsåbning.

Nej, klitorissen er et helt organ inde i kroppen, der er syv til ti centimeter langt. Det er også det organ, der stimuleres, når en kvinde får en orgasme ved penetrering i skeden.

Derfor diskuterer forskerne også, om der egentlig er tale om to forskellige orgasmer, når der tales om klitoris-og skedeorgasme - eller om det er én orgasme, når det er samme organ, der stimuleres.

- Jeg mener, at det oplevelsesmæssigt kan føles som vidt forskellige orgasmer, men rent fysiologisk kan det opfattes som, at de fleste orgasmer drejer sig om klitorisorganet, siger Mette Ewers Haahr, der er afdelingslæge på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

Kvinder har ikke en fordel

Kigger vi nærmere på klitorishovedet, der er en lille knop ved skeden, har den faktisk flere nerveender end mandens penis. Klitorissen har 8.000 nerveender, mens mandens penis har 4.000-5.000 nerveender.

På grund af kvindens mange nerveender kan man fristes til at tro, at kvinder er mere følsomme mellem benene. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

- Du kan ikke kun kigge på tallene, for det kan jo være, at mandens nerver er bedre og mere følsomme end kvindens? Kvinder har altså ikke nødvendigvis “stærkere” orgasmer end mænd, for mange nerveender betyder ikke, at man føler mere - det er menneskets oplevelse af berøringen, der betyder noget, siger Mette Ewers Haahr.

Kvinder har også brug for orgasmer

Om du får orgasmen ved stimulering af skeden, klitoris, analt - eller på flere måder på samme tid - så kan det også ses i din hjerne.

- Når du får en orgasme, om du er mand eller kvinde, så frigives der signalstoffer og hormoner som dopamin og oxytocin. Det giver dig en følelse af velvære og gør, at du danner et bånd til den, der lige har givet dig orgasmen, siger Mette Ewers Haahr.

Og her er mennesket heldigt. Orgasmen har nemlig ikke anden kropslig funktion end at give os nydelse.

Og det gælder også hos manden. Selvom du måske tænker, at han jo får sædafgang, så han kan få børn, så er en udløsning og en orgasme ikke det samme.

- Mandens udløsning har en funktion i forhold til at reproducere sig. Men en udløsning er ikke nødvendigvis lig med en orgasme. Du kan godt få en orgasme, uden at der er en udløsning - og omvendt, siger Mette Ewers Haahr.

Hun forklarer, at mange ser orgasmen som en stor kilde til velvære.

Derfor er det vigtigt, at kvinder ikke bliver glemt, når der er gang i lagnerne derhjemme.

- Kvinder har også brug for den nydelse og udløsning af skønne hormoner i hjernen. Det er en gammel myte, at kvinder bare har brug for intimitet og nærvær, men ikke en orgasme, når de har sex. Både mænd og kvinder har brug for den nydelse, det er at få en orgasme, siger Astrid Højgaard.

Orgasmer giver bedre parforhold

Men der er desværre nogle kvinder, der skammer sig over at tale om sex og orgasmer - og det gør det sværere at få en. Det viser forskning, der har gennemgået 59 spørgeskeamer om kvinders sexliv og undersøgt, hvad kvinderne ikke vil svare på.

- Kvinder vil gerne fortælle om deres sexliv, hvis der er problemer med det. Men lige så snart spørgsmålene omhandler nydelse og orgasme, så springer kvinderne de spørgsmål over, siger Astrid Højgaard og fortsætter:

- Men jeg kan se i mit arbejde, at hvis kvinder er så trygge ved deres partner, at de åbner op om nydelse og orgasme, så bliver sexlivet bedre. Og det kan give et bedre parforhold, hvis sexlivet fungerer bedre.

Forskningen har tabuiseret kvinder

Det er dog ikke så sært, at nogle kvinder er tilbageholdende med deres inderste tanker og oplevelser med sex og orgasmer. Kvindens seksualitet har nemlig været tabubelagt i mange år - og det viser den manglende forskning også.

- I forskningsverdenen har kvindens seksualitet og orgasme været nedprioriteret. Det er ganske tydeligt, at der er flere forskningsartikler om mænds seksualitet end om kvinders, siger Mette Ewers Haahr.

Et eksempel er, at størrelsen på klitorisorganet først blev opdaget i 1998. Det er, ifølge Mette Ewers Haahr, meget sent i forhold til, hvor velundersøgt mandens kønsorgan er.

- Den manglende forskning skyldes, at kvinders seksualitet er gjort langt mere skamfuld og tabubelagt end mænds, siger hun og fortsætter:

- Mænd forventes at have lyst hele tiden, og seksualitet skal fylde meget hos dem. Hos kvinder er forventningerne lige omvendt. De bliver udskammet, hvis de har meget lyst og har lyst til at lave forskellige ting i sengen.