Uret tikker: Klimaforskere giver os kun 17 år til at forhindre katastrofen

Skal vi nå FN’s klimamål, er vi nødt til at øge andelen af grøn energi med to procent hvert år, understreger ny rapport. Danske forskere bakker op.

Vi skal så hurtigt som muligt droppe kulkraftværker, som Neurath-værket her i Tyskland, hvis vi skal have en chance for at vende klimaudviklingen, siger forskerne. (Foto: © Wolfgang Rattay, Scanpix)

Verden når ‘point of no return’ inden to årtier.

Sådan beskriver forskere fra blandt andet Oxford University den globale klimasituation i en ny rapport.

Hvis ikke vi handler beslutsomt inden 2035, når vi ikke målet for Paris-aftalen - at holde temperaturstigningen under to grader i år 2100 - lyder budskabet fra forskerne.

- Endnu engang får vi understreget, hvor vigtigt det, at vi reagerer nu. Fordelen ved denne rapport er, at der er en konkret handleplan til politikerne, siger Sebastian H. Mernild, professor i klimaforandringer, glaciolog og direktør ved Nansencenteret i Bergen.

Fem procent grøn energi køber 10 år

Ifølge de udenlandske forskere er vi nødt til at øge andelen af vedvarende energi med mindst to procent hvert år, så vi i sidste ende reducerer udledningen af CO2.

Og det skal vi begynde på inden 2035. Når vi op på fem procent vedvarende energi, køber vi os til 10 år mere, vurderer forskerne.

Beregningerne er baseret på information fra forskellige klimamodeller. Ifølge forskerne er resultaterne 67 procent sandsynlige.

- Nu kender jeg ikke til selve beregningerne. Men det lyder meget plausibelt, og det er i overensstemmelse med de tal, vi har set i andre undersøgelser, siger Sebastian Mernild.

Den optimale deadline er allerede overskredet

Sætter vi ambitionerne højere op, bliver det dog knap så realistisk at nå målet. De udenlandske forskere har regnet frem til, at hvis vi skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader i år 2100, skal der mere radikale metoder i brug.

Andelen af grøn energi skal øges med mindst fem procent hvert år, og det skal ske inden 2027. Eller også skal vi kunne hive CO2 ud af atmosfæren igen.

Det sidstnævnte kan i princippet være en løsning på problemet, forklarer Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor på Klima og Geofysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet:

- Men det er ikke sikkert, at teknologien bliver klar til det inden for tidsrammen. Og hvis ikke den gør det, så passerer vi chancen for de 1,5 grader, siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Han understreger, at det også kan blive svært at opnå målet med vedvarende energi.

- En stor del af udledningen kommer fra transport. Og der er et stykke vej endnu, inden det område kører på grøn energi. Men jeg skal selvfølgelig ikke udelukke, at der i det næste årti, kommer til at ske noget, siger han.

En klimakøreplan for politikerne

Det er ikke første gang klimaforskere råber op om sidste udkald. Men forskerne bag den nye rapport håber, at de nu gør debatten mere håndgribelig.

- Ved at sætte en deadline, håber vi, at politikere og politiske beslutningstagere får øjnene op for, hvor nødvendigt, det er at handle nu, siger professor fra Utrecht University i Holland, Henk Dijkstra i en pressemeddelelse.

Både Jens Hesselbjerg Christensen og Sebastian Mernild bakker de udenlandske forskere op:

- Politikerne har mange ambitioner. Men det er ofte uden at være konkrete – og specielt i relation til, hvor pengene til den grønne omstilling skal komme fra. Her er der en konkret deadline for, hvornår man skal reagere senest, og der er konkrete tal på, hvad der er vejen frem. Så det er første skridt til en køreplan, siger Sebastian Mernild

- Næste skridt er jo selvfølgelig så, hvordan politikerne skal formå og reducere CO2-udledningen, fortsætter han.