Udkast med milliardløfte får hård medfart: 'Lande som Danmark bør betale for den krise, I har skabt'

Et nyt udkast til en klimaaftale får kritik fra de fattige lande.

Evelyn Acham er klimaaktivist fra Uganda, hvor langvarig tørke efterfulgt af pludselige oversvømmelser drukner høsten, huse og mennesker.

Verdens rigeste lande skal hjælpe de fattige med at finansiere den grønne omstilling og tilpasse sig et stadigt voldsommere klima.

Det er der enighed om, og for første gang i to uger er der nu også kommet et aftaleudkast, som sætter et beløb på: 250 milliarder dollar.

Og selvom det måske lyder astronomisk, er det langt fra det behov, der er hos udviklingslandene, som regnes for at være 1.300 milliarder dollar årligt.

Det siger John Nordbo, der er klimarådgiver i nødhjælpsorganisationen Care.

- Det nye udkast er uacceptabelt. Hvis det ikke forbedres markant, er ingen aftale bedre, siger han.

Heller ikke den grønne tænketank Concito mener, at udkastet er godt nok.

EU-chef Jens Mathias Clausen glæder sig over, at der endelig er kommet konkrete tal på bordet. Men beløbet er langt under kravet fra udviklingslandene.

- Vi var aldrig kommet op på de tal, som udviklingslandene havde spillet ind med. Man skal se det her som, at nu har vi lagt en bund, og så skal vi højere op, før vi får en aftale.

Kan man forestille sig, at de lander en aftale i dag?

- Jeg tror det ikke. Der vil sandsynligvis komme et hårdt "push-back" fra nogle parter, hvilket vil føre til et nyt udkast – og forhåbentlig det sidste i rækken.

Den danske klimaminister Lars Aagaard (M) siger om udkastet:

- Der står i teksten, at man skal øge bidraget fra donorlandene med to en halv gang, og jeg kan godt høre, at der er nogle ulande, der mener, at det er til den fedtede side, men jeg må også bare konstatere, at det også er udfordrende for nogle donorer, siger han.

Evelyn fra Uganda: I har penge til ny olie, men ikke til os?

En af dem, der synes, det er for fedtede er klimaaktivist fra Uganda, Evelyn Acham. Hun har en klar besked til lande som Danmark.

- Beløbet er langt fra det, vi har brug for. Vi mangler finansiering til den grønne omstilling. Vi beder ikke om velgørenhed. Vi tigger ikke. Vi kræver, at I betaler for en krise, som I har skabt, siger Evelyn Acham.

Uganda plejer at have to regnsæsoner, men det har ændret sig med klimaforandringerne, som de fleste afrikanske lande kun har bidraget ganske lidt til.

- Nu er der ingen regn. Vi har tørke gennem hele året, men når regnen kommer, så kommer det i voldsomme regnskyld som ødelægger afgrøderne på markerne, oversvømmer huse og slår mennesker ihjel, siger Evelyn Acham.

Flere rige lande argumenterer med, at inflation og krig i Europa gør det sværere at finde så store summer til klimafinansiering i udviklingslandene, men den køber Evelyn Acham ikke.

- For der er altid penge til at bore efter olie, til mere kul, til mere gas, men ikke penge til klimafinansiering? Det tror vi ikke på. De er bare ikke villige til at give os pengene, siger hun.