Klimaforandringer truer med at ramme milliarder af mennesker på jorden og ødelægge store dele af vores natur.
Men vi har en mulighed for at afbøde de værste konsekvenser, hvis det lykkes os at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.
Det slår FN's Klimapanel fast i anden del af sin store hovedrapport, der udkommer i dag. Første del udkom i august sidste år. Den handlede om de fysiske forandringer af kloden, som klimaforandringerne sætter gang i, og den ryddede forsider i hele verden.
Rapporten i dag er 6.000 sider lang og fokuserer på, hvordan klimaforandringerne påvirker vores liv og vores planet - nu og i fremtiden.
Her er et udpluk af pointerne.
Tropesygdomme kan komme til Europa
Tropiske sygdomme som denguefeber er mest noget, vi frygter at få på rejser.
Men fortsætter den globale gennemsnitstemperatur med at stige, kan den slags sygdomme komme til Europa.
Ifølge FN ske vil det ske ved omkring 2,7 grader. Det er den temperaturstigning, vi er på vej imod med de klimamål, verdens lande i øjeblikket har sat.
Når temperaturen stiger, får myggene - der spreder sygdommene - bedre vilkår og kan derfor brede sig til større områder.
I forhold til i dag vil der være 2,4 milliarder flere mennesker, der er i risiko for denguefeber, hvis temperaturen stiger med 2,7 grader.
3,5 milliarder lever udsatte steder
Næsten halvdelen af jordens nuværende befolkning lever på steder, der ifølge FN er ekstra udsatte for at blive ramt hårdt af klimaforandringer.
- Det kan være, fordi de lever tæt på kysterne, som er højrisiko på grund af havstigninger eller ekstremt vejr, siger Adrian Lema, der er national chef for Center for Klimaforskning ved DMI.
- De kan også være, fordi de lever af marker, de dyrker. Hvis markerne bliver ramt af oversvømmelser eller ekstrem tørke, så har de ikke mange andre muligheder, og derfor er de i højrisiko for at blive fordrevet fra deres hjem, siger han.
Klimaforandringerne rammer skævt, så de fattigste lande i for eksempel Asien og Afrika bliver ramt hårdest.
Flere dyr forsvinder
Allerede nu er omkring halvdelen af de dyrearter, forskere har undersøgt, rykket mod koldere egne.
Stiger den globale temperatur med 1,5 grader - som forventes at ske allerede i løbet af de næste årtier - risikerer op mod 14 procent af arterne på jorden at blive udryddet.
Stiger temperaturen med omkring tre grader, vil op mod 29 procent af arterne forsvinde og ikke komme tilbage igen.
Rapporten nævner eksempelvis arter fra Australien, som med stor sandsynlighed er forsvundet på grund af klimaforandringer allerede. Det gælder for eksempel pungdyr, som forsvandt, efter landet blev ramt af hedebølger i 2005.
Havet æder sig ind på Danmarks kyster
I Europa og Danmark bliver vi også ramt af klimaforandringerne. På europæisk plan er det især vandmangel og oversvømmelser, der vil blive problemet.
- Med den nuværende opvarmning på 1,1 grad er vi i et moderat risikoniveau, siger Adrian Lema, national chef for Center for Klimaforskning ved DMI.
- Hvis vi kommer op på 1,5 grader, er vi oppe på et højt risikoniveau. Og stiger temperaturen til tre grader, kommer vi ind i et meget højt risikoniveau, siger han.
I Danmark er det stigende havniveau en trussel for de danske kyster, som havet vil æde sig ind på i takt med temperaturstigningen. Vi vil også opleve flere oversvømmelser som følge af flere skybrud om sommeren og længere nedbør om vinteren.