Dansk klimapolitik har endnu engang fået en pæn udmærkelse. I hvert fald pænere end andre lande.
Danmark topper nemlig den årlige klimarangliste Climate Change Performance Index, CCPI, der i dag er blevet præsenteret på FN’s årlige klimatopmøde i Baku i Aserbajdsjan.
Danmark har investeret meget i den internationale klimadebat og indtaget en central position både i forhold til diplomati og politiske holdninger, lyder det i rapporten.
Men indsatsen rækker alligevel kun til en 4. plads.
1., 2. og 3. pladsen står nemlig tomme, fordi ingen lande gør det godt nok til at tage en af pladserne på podiet.
Sidste år trak det ned i den danske vurdering, at CO2-afgiften på landbruget trak ud.
Men i mandags landede partierne i Folketinget den grønne trepart, og med den lægger Danmark en CO2-afgift på landbruget, som det første land i verden, og det bemærkes i rapporten.
Danmark tager også et trin op af skalaen, når det kommer til vedvarende energi og får for første gang en 'meget høj' rangering på det område.
'Kan umuligt kalde os et grønt foregangsland'
Hos den Grønne Ungdomsbevægelse, som også er til stede på klimatopmødet i Baku, giver man ikke det store for den grønne topplacering.
- Vi har et historisk ansvar for at reducere vores udledninger. Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, skulle vi bruge fire jordkloder, så vi kan umuligt kalde os et grønt foregangsland, siger klimaaktivist Selma de Montgomery.
Danmark er et af de lande, der udleder flest drivhusgasser per indbygger og er derfor blandt de mennesker, der i snit skader klodens klima mest. Og det er folkene bag rapporten godt klar over, lyder det fra Jan Burck, som er seniorrådgiver på rapporten.
Kommer I ikke til at gøre Danmark mere ‘klimavenlig’, end vores emissioner siger, vi er?
- På den ene side er jeg fuldstændig enig i, at de danske udledninger stadig er for høje. På den anden side startede Danmark på et niveau, der var 15 til 16 tons, og nu er 6 til 7 tons. Så det er et af de lande, der siden 2010 har øget sine ambitioner, siger Jan Burck og understreger, at sammenlignet med de andre lande i rapporten, gør Danmark det bedst.
Der er dog et ret stort men her.
Opgørelsen ser nemlig på udledninger fra produktioner og ikke på de udledninger, som kommer fra import af varer.
- Og det kunne godt påvirke placeringen af Danmark, siger Jan Burck.
Altså regnes den danske import af alt fra elektronik, mad, el-biler, tøj og Temu-ting ikke med. En udledning der i stedet i høj grad ligger i Kina, hvor mange af vores varer produceres.
Det problem har Klimarådet peget på flere gange, men data er ifølge Germanwatch for usikre og for få til, at de kan tage dem med i opgørelsen.
I bunden af listen ligger Iran og Saudi-Arabien. Saudi-Arabien, som også er en af klimatopmødets helt store hovedpiner. Flere rapporterer om, hvordan landet modarbejder forhandlingerne og forsøger at udtynde sidste års aftale om, at verden skal ‘bevæge sig væk fra fossile brændsler’.