(Foto: © Matt Homewood)

Supermarkederne fylder (stadig) containerne med mad: Se de vilde billeder af, hvad Matt finder efter lukketid

Madspild er på top tre over de største klimasyndere.

Hvad vil du sige til få fyldt fryseren op med bacon og pizza, et årsforbrug af kaffe eller klejner til hele villavejen?

Med hovedet begravet i en container finder 28-årige Matt Homewood hver uge kilovis af madvarer, som supermarkederne smider ud.

For fem år siden flyttede han fra London til det, han troede, var verdens grønneste by. Han skulle læse en kandidat i klimaforandringer med speciale i fødevaresystemer, men København var ikke, som han havde forestillet sig.

- Jeg var chokeret over mængderne af mad første gang, jeg skraldede i København, siger Matt Homewood og uddyber:

- Danmark har været gode til at brande sig som grønne frontløbere, og der er også mange ting, der ser godt ud på overfladen. Men her er danskerne lige så slemme til at forbruge og smide ud som alle andre nationer.

163.000 ton mad ryger hvert år i supermarkedernes containere ifølge Miljøministeriet. Men tallet er helt tilbage fra 2014, og ministeriet oplyser til DR, at de ikke ved, om det er blevet værre eller bedre.

Vi skal dog ikke forvente, at der er sket en revolution, siden rapporten blev lavet, lyder det fra interesseorganisationen Stop Spild af Mad.

- Det er fortsat et kæmpe problem for supermarkederne, som står over for en stor opgave, hvis de skal nå deres eget mål om at halvere deres madspild inden 2030, siger formand Selina Juul.

- Hvis de ikke vil have besøg af skraldere, så er der jo kun én vej frem. Og det er at stoppe med at smide ting og mad ud, som andre mennesker kan bruge.

Miljøministeriet forventer at have et overblik over madspildet fra butikkerne næste år. I mellemtiden bruger Matt Homewood Instagram til at vise, hvor meget spiseligt mad, som ender i containerne i stedet for i indkøbskurvene.

  • Matt Homewood tjekker supermarkedernes containere i København NV to gange om ugen. Denne aften fandt han blandt andet 40 pizzaer.
    1 / 13
  • Matt ønsker glædelig jul med 47 pakker klejner fra containeren. December er den måned, hvor allermest mad bliver smidt ud. (Foto: © Matt Homewood)
    2 / 13
  • Som reglerne er i dag, må man ikke dele mad ud, som har været smidt ud. Det vil sige, at Matt ikke må dele det, han finder, ud til de fattige. Han må bruge det selv eller forære det til venner. (Foto: © Matt Homewood)
    3 / 13
  • Matt mener, at supermarkederne bliver nødt til at skrue prisen helt i bund. Det er ikke nok at nedsætte maden med 30 procent på sidste salgsdag. Den skal sættes mindst 80 procent ned for at undgå, at den ender som skrald. (Foto: © Matt Homewood)
    4 / 13
  • Matt dokumenterer, hvad han finder. Her ligger der 157 pakker bacon. Han tager billeder fra lejligheden og containerne og lægger det op på Instagram. @anurbanharvester (Foto: © Matt Homewood)
    5 / 13
  • Han mener ikke selv, at han gør en forskel. - Det er umuligt for én person at løse et systemisk problem, siger han. Men han forsøger at bruge sine platforme til at sætte problemet på dagsordenen, så der kan komme politisk fokus på det. (Foto: © Matt Homewood)
    6 / 13
  • Danskerne smider endnu mere ud end supermarkederne. Vi har et madspild på 260.000 ton årligt. Det svarer til 36 procent af det samlede madspild gennem hele fødevarekæden. (Foto: © Matt Homewood)
    7 / 13
  • Den 23. december sidste år. De to ænder udløber først om tre dage - alligevel er de smidt ud. Matt Homewood vurderer, at han denne aften fandt kød nok til 300 personer i én container.
    8 / 13
  • Det er blevet sværere for ham at komme til maden, fordi den i stigende grad bliver låst inde. Da DR's reporter var med, fandt de to propfyldte containere, som var låst inde, men gennem gitteret kunne de se, at de var fyldt til randen med mad. Matt mener, at supermarkederne er flove over den mængde, de smider ud, og derfor gemmer det. (Foto: © Tanya Fick - P1 Public Service)
    9 / 13
  • Det er ikke kun Matt, som bruger sociale medier til at vise madspild. Rasmus Erichsen fra Korsør bruger Facebook. Hans 'madoaser' er endt med, at frivillige i 120 byer uddeler supermarkedsmad - inden det bliver smidt i en container - til fattige og udsatte.
    10 / 13
  • Matt mener ikke, at fødevarebanker er løsningen, fordi det ikke kan bero på frivillige kræfter at løse det her problem. Hans løsning til problemet er, at politikerne skal stille krav til supermarkederne. For eksempel: De skal betale høje summer for de mængder, der bliver smidt ud. (Foto: © Matt Homewood)
    11 / 13
  • Det er ikke kun mad, at supermarkederne smider ud. Matt finder alt fra ubrugt børnetøj, legetøj, porcelæn - og denne aften en masse stearinlys, som ikke nåede at blive solgt inden juleaften. (Foto: © Matt Homewood)
    12 / 13
  • Hvorfor skal så meget mad gå til spilde? Spørger han. 27 af Danmarks største virksomheder indenfor madbranchen har skrevet under på, at de vil halvere deres madspild inden 2030.
    13 / 13