Faktatjek: Venstre fortsætter med at udbrede tvivlsom påstand om landbruget

Der er ikke belæg for at sige, at dansk landbrug er grønnere end mange andre landes, siger flere eksperter.

Jakob Ellemann-Jensen sagde i går, at klimabelastningen fra dansk landbrug er en af de mindste i verden. Det er der ikke belæg for, siger eksperter. (Foto: © Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix)

Produktionen af fødevarer er mere klimabelastende i "stort set alle andre egne af verden end i Danmark".

Det hævdede Venstres statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, i aftes under valgdebatten på TV2. Påstanden er blevet gentaget af flere andre politikere. Blandt andet Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, som på partiets hjemmeside kalder dansk landbrug "verdens grønneste".

Men der findes intet belæg for at påstå, at dansk landbrug er særligt grønt, lyder det fra en række eksperter.

- Nej, det kan man ikke sige, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor på institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

- Det eneste, vi kan sige, er, at vi hører til i den bedre ende sammen med andre nordeuropæiske og nordamerikanske lande. Men hvor stor den ende er, ved vi ikke, siger han.

Det samme siger Michael Minter, programchef i den grønne tænketank Concito.

- Danmark ligger på niveau med mange andre industrialiserede lande med stor fødevareproduktion, siger han.

Få og usikre studier

Begge understreger, at der i dag er meget få studier, der sammenligner klimaaftrykket fra dansk landbrug med andre lande. Og de få, der findes, er behæftet med stor usikkerhed.

I alt findes der kun tre studier, man kan kigge på. Det har tænketanken Kraka sammen med rådgivningsfirmaet Deloitte gjort i en rapport fra foråret, men heller ikke den gennemgang fandt belæg for, at dansk landbrug skulle være mere klimavenligt end andre landes.

- Vi har kigget på den eksisterende litteratur og ret nøje undersøgt de studier, der er. Vi har fundet ud af, at Danmark ikke er bedre, men heller ikke værre end de lande, vi normalt sammenligner os med, siger cheføkonom i Kraka Ulrik Beck.

Det første studie blev lavet i 2011 og gav Danmark en høj placering på blandt andet produktion af mejeriprodukter. Men studiet fik efterfølgende kritik for at udelade en væsentlig del af landbrugets udledninger. Nemlig dem, der følger med, når arealer på kloden bliver inddraget til landbrug. Altså når der eksempelvis ryddes skov i andre lande for at gøre plads til at producere soja, som danske landmænd også fodrer med.

Det andet studie fra 2012 placerer - ifølge Kraka og Deloittes gennemgang - Danmark som nummer 16 ud af 24 for mejeriprodukter, nummer 19 for oksekød og nummer 13 for svinekød.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

På niveau med Holland, USA og Polen

Det tredje studie blev lavet i 2020 af den amerikanske tænketank World Ressources Institute (WRI) med støtte fra landbrugets egen interesseorganisation Landbrug og Fødevarer, som har finansieret en del af studiet.

Det studie placerer Danmark som nummer tre ud af 13, når det gælder mejeriprodukter, hvor vi ligger på niveau med Tyskland, Holland, New Zealand og USA.

Og som nummer et ud af 11 lande, når det gælder svinekød, hvor vi ligger på niveau med Holland, Polen, USA, Tyskland, England, Frankrig og Sverige.

Men rapporten slår også tydeligt fast, at Danmarks forspring ligger inden for den statistiske usikkerhed, og at man derfor ikke kan sige, at Danmark er bedre end lande som Holland, Polen, USA og Tyskland.

Selv om alle tre studier har flere år på bagen og har været fremme i pressen flere gange, bliver påstanden om, at dansk landbrug er grønnere end andre landes, stadig gentaget.

Igen i går af Jakob Ellemann-Jensen, til trods for at Dagbladet Information inden debatten havde kontaktet V-formanden og bedt om en kommentar til eksperternes vurdering af udsagnene.

Information fik et svar tilbage fra partiets landbrugsordfører, Erling Bonnesen, der i svaret gentog, at "flere internationale undersøgelser viser, at vi rangeres helt i top, både når det kommer til produktion af oksekød og produktion af grisekød og mejeriprodukter".

DR ville gerne have interviewet Jakob Ellemann-Jensen og spurgt, hvad han siger til kritikken, men han har ikke ønsket at medvirke. I stedet har vi modtaget et skriftligt svar fra partiets klimaordfører, Marie Bjerre, som skriver:

- Ifølge flere internationale undersøgelser er dansk landbrug blandt de mest klimavenlige i verden: Det gælder både ift. produktion af gris, okse, mejeri mv.