Danske Bank fik hug for grønne løfter og sorte investeringer: Nu vil de skille sig af med sorte aktier for milliarder

Danske Bank er af de første store banker i verden, der dropper oliegiganter, vurderer ekspert.

Danske Bank har investeret 1,6 milliarder kroner i det norske olieselskab Equinor, der fortsætter med at udvide deres olieproduktion. Equinor undersøger blandt andet muligheden for at åbne det kontroversielle Wisting felt, der ligger i Arktis. (© Foto: Equinor)

Kunderne i Danske Bank og Danica Pension slipper fremover for at have sort samvittighed over deres opsparing.

Sådan lyder det fra flere sider, efter Danske Bank har vedtaget en ny investeringspolitik.

Som en af de første store banker i verden har ledelsen i Danske Bank besluttet at skille sig af med hovedparten af bankens aktier i olieselskaber, der fortsætter med at jagte nye oliekilder.

Og det drejer sig om aktier for flere milliarder, bekræfter Danske Bank.

- Vi skærper kravene til selskaber, som udvider den fossile produktion (produktion af olie, kul og gas, red.). Og det får den konsekvens, at vi kommer til at sælge en masse selskaber fra vores portefølje, siger Mads Steinmüller, der er chef for klima og natur i Danske Bank.

Han vil ikke endnu sætte navne på de selskaber, som banken vil droppe i den kommende tid.

Men det drejer sig blandt andet om de fire oliegiganter Shell, Equinor, Totalenergies og Chevron, vurderer organisationen Mellemfolkeligt Samvirke, der har gennemgået bankens investeringer.

- Det er en fantastisk nyhed, lyder reaktionen fra Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Danske Bank har store aktieposter i de fire oliegiganter, der alle fortsætter med at udvide deres udvinding af olie og gas i strid med anbefalinger fra blandt andre FN og det Internationale Energiagentur.

- Banker - og finanssektoren i det hele taget - investerer milliarder i at bygge nye olie- og gasfelter, som vil låse os ind i en sort fremtid 20-30 år frem. Og derfor har vi i flere år nu sagt, at de bliver nødt til at holde op med at investere i den her udvidelse. Og det er det, som Danske Bank nu lytter til, siger Tim Whyte.

I alt kan den nye politik føre til, at Danske Bank skal sælge aktier for over fem milliarder kroner, lyder organisationens beregninger.

'I kundernes bedste interesse'

Sidste år blev Danske Bank afsløret i at have investeret over otte milliarder kroner i fossile selskaber, der fortsætter med at lede efter ny olie, kul og gas.

Hos den mangeårige Danske Bank-kunde Kim Skaarup fra København er der ros til ledelsens beslutning om at skille sig af med hovedparten af aktierne.

- Det, synes jeg, da er godt. Både ud fra et etisk synspunkt og for at støtte den grønne omstilling, og ud fra et investeringssynspunkt, for jeg tror på, at det er fremtiden siger Kim Skaarup.

Kim Skaarup har pension hos Danica og aktieopsparing hos Danske Bank. Han er ikke bange for, at det kommer til at koste en del af afkastet. "Jeg mener ikke, der er ubalance mellem at handle grønt og fornuftigt.". (© DR.)

Ifølge internationale anbefalinger er den eneste chance for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader - som anses for det mest sikre, hvis vi skal undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne - at olieselskaberne stopper jagten på nye oliekilder.

På den måde undgår vi endnu flere ødelæggende klimakatastrofer som tørke, oversvømmelser og stigende vandstande.

- Selskaber, som fortsat udvider deres produktion, udgør en finansiel risiko. Og derfor er det jo af kundehensyn, at vi gør det her, forklarer Mads Steinmüller fra Danske Bank.

Kan du garantere, at jeres kunder ikke kommer til at miste en del af deres afkast, når I frasælger de her aktier?

- Vi mener i hvert fald, at det her er i kundernes bedste interesse.

I stedet vil Danske Bank flytte pengene over i energiselskaber, som er i gang med en grøn omstilling og vil leve op til Paris-aftalen.

Da Danske Bank blev kritiseret for sin sorte investeringer sidste år, forsvarede banken sig med, at de forsøgte at trække olieselskaberne i en grønnere retning.

Danske Banks klimachef Mads Steinmüller.

I har jo tidligere forsvaret de her investeringer i fossile selskaber, der udvider produktionen. Nu vil I sælge dem fra, hvad har ændret sig?

- Vi udvikler os jo også i takt med samfundet. Senest på COP28 (klimatopmøde, red.) blev det vedtaget, at landene verden over skal udfase fossile brændstoffer. Og den del skal vi selvfølgelig også tage fat om, siger Mads Steinmüller.

En verdensnyhed

Den nye investeringspolitik fra Danske Bank er "en af de mest klimaambitiøse" blandt verdens store banker, vurderer professor ved CBS Andreas Rasche.

- Danske Bank er en af de første store banker i verden, der tager det her skridt og går væk fra at investere i fossile selskaber, der udvider produktionen, fastslår eksperten.

Danske Banks politik har visse undtagelser. Blandt andet hvis en meget lille del af et selskabs aktivitet vedrører jagten på ny olie, gas og kul.

Men for professoren er det ikke noget, der ændrer betydningen af Danske Banks beslutning.

- Jeg synes, det er godt, at Danske Bank udvikler sin politik. Fossile brændsler er en blindgyde, og flere og flere banker begynder at få øjnene op for det, siger Andreas Rasche.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke kan Danske Banks træk ligefrem betyde, at banken er den første af verdens 60 største banker, der vælger at gå væk fra aktier i de her selskaber.

- Det vil skabe bølger i hele finanssektoren. Andre banker har ikke længere nogen undskyldning for at sige, at det ikke kan lade sig gøre. Andre pensionsselskaber kan ikke sige, at det er umuligt. For nu ser vi, at en af de helt store kæmper i den global finanssektor tager det her ryk, siger Tim Whyte fra Mellemfolketligt Samvirke.

Er det også den rigtige beslutning, hvis det ender med at gå ud over kunders afkast?

Det vil vi jo mene. Men jeg regner også med, at Danske Bank har kigget lidt til, hvordan et er gået andre investorer, der har gjort det samme og tænkt, at det ikke har nogen synderlig effekt på afkastet.