Jupitersonde slår rekord for soldrevne rejser

Rumsonden Juno's store og effektive solpaneler har bragt fartøjet længere væk med solkraft end tidligere muligt.

Juno-sonden ankommer til Jupiter den 4. juli i år. Her har en kunstner forestillet sig hvordan det ser ud. (© NASA/JPL)

At besøge vores solsystems ydre planeter er normalt forbeholdt rumsonder udstyret med atomare generatorer kaldet RTG'er. For i de mørke og kolde egne af solsystemet, på den anden side af Mars, er lyset fra Solen meget diffust.

Men store fremskridt på solcelle-fronten har sprængt rammerne for hvor langt, vi kan komme væk fra Solen på solkraft alene.

Juno-sonden, der er på vej til Jupiter, nåede onsdag hele 793.406.592 kilometer væk fra Solen. Kun ved hjælp af solenergi. - Jupiter er fem gange så langt væk fra Solen, som Jorden er. På den afstand er sollyset kun 1/25 så stærkt, forklarer Rick Nybakken fra NASA i en pressemeddelelse.

Ankommer til Jupiter i juli

Grunden til at Juno alligevel frejdigt fortsætter, skyldes dens enorme solpaneler.

Sonden vejer hele fire tons og store dele af vægten udgøres af tre solpaneler, som er ti meter lange og tilsammen består af 18.698 solceller. Solcellerne kan udnytte op til 28 procent af solenergien - blandt andet ved at udnytte lyset i flere spektre.

Da sonden var i samme afstand til Solen, som Jorden er, producerede panelerne hele 14.000 watt elektricitet.

Men ude omkring Jupiter er der kun sollys nok til 500 watt.

Juno er den niende sonde, der besøger Jupiter, men alle tidligere fartøjer har fungeret ved hjælp af en såkaldt RTG - Radioisotopic Thermoelectric Generator.

Juno ankommer til Jupiter den 4. juli i år. Her skal den kredse om gaskæmpen 33 gange og blandt andet dykke helt ned i det øverste af planetens atmosfære.

Bliv klogere på Juno med denne NASA-grafik. Den kan ses her i fuld størrelse.

Grafikken her forklarer hvordan Juno kan nå så langt væk på solkraft alene. (© JPL/NASA)