Jan Magnussen kæmper for at hjælpe sin søns karriere: 'Der er intet værre end at slukke lyset i hans øjne'

Racerkøreren Jan Magnussen hjælper sin søn Luca mod en karriere på racerbanen - og prøver at undgå de fejl, han før har begået.

(Foto: © Grafik: Nathalie Nystad, DR)

Det er lidt af en kliche at skrive, at nogen har benzin i blodet.

Men hvis nogen kan klare klicheen, så må det være familien Magnussen. 52-årige Jan Magnussen har en lang karriere med både Formel 1, NASCAR og Le Mans-løb bag sig. Hans ældste søn, Kevin Magnussen, er i gang med sin niende sæson i det prestigefyldte Formel 1.

Og nu drømmer hans yngste søn, Luca, også om at køre i sin fars dækspor.

I serien ’Barn af Eliten’ på DR TV kan du blandt andet se, hvordan det går, da 14-årige Luca for første gang skal køre i Super ROK-klassen mod grandvoksne gokart-kørere:

Da Luca første gang skal køre på Jesoli-banen i Italien, står Jan Magnussen fuldt engageret på sidelinjen.

Han har øjnene rettet skiftevis på sin søns gokart på banen og på en skærm, der omsætter Luca og konkurrenternes kørsel til tørre tal.

Men når der sker fejl eller er plads til forbedringer overvejer Jan Magnussen nøje sine ord.

Den erfarne racerkører er nemlig en gang før kørt galt, da han skulle navigere mellem rollerne som far og træner.

Kevin Magnussen fik godt nok masser af sportslige sejre som barn – men det personlige forhold mellem far og søn led et nederlag, som Jan Magnussen ikke ønsker at gentage:

– Brændt barn skyr ilden. For det var ikke skide godt med Kevin, siger han.

At slukke lyset i et barns øjne

I 1995 debuterede Jan Magnussen som den bare anden dansker nogensinde i Formel 1, der af mange ses som topklassen indenfor motorsporten.

Dengang var hans ældste søn, Kevin Magnussen, bare tre år gammel. Mens far racede rundt i verden med base i USA, så han ikke meget til sin dreng hjemme i Danmark.

– Jeg kunne ikke være der om morgen og aftenen, eller om natten, når han vågnede. Men jeg kunne sørge for, at han havde mulighed for at komme ud og køre noget gocart. For det kunne jeg tage mig af, fortæller Jan Magnussen i dokumentaren ’Barn af eliten’.

Den sparsomme kontakt, Jan havde med Kevin, foregik i lange perioder over Atlanten via telefon. Og det kom meget hurtigt til at handle om motorsport og om at præstere optimalt på asfaltbanerne.

– Der kom en ordentlig rift i far-søn forholdet. Hvor vi egentlig skulle vinde sammen, så følte jeg faktisk, at vi tabte lidt.

– Jeg føler, at jeg har mistet noget med min søn, som jeg stadig ville ønske, jeg havde, siger Jan Magnussen.

Derfor forsøger han nu at rette op og finde en anden vej i sit forhold til Luca, der netop er fyldt 15 år. Selvom Jan Magnussen har et helt livs erfaring med motorsport, ved han, at han nogle gange bør holde igen med de gode råd og rettelserne. Og bare være der som en omsorgsfuld far for sin søn.

– Jeg har været dårlig til at huske, at Luca også lige har tabt. At han har brug for noget andet end at få at vide, hvorfor han har tabt. Og så skal det være nogle andre end mig, der siger tingene. Der er ikke noget værre for en far, end at man får slukket lyset i øjnene på sit barn, siger Jan Magnussen

En dyr og umulig sport

Lige fra han var helt spæd, var Luca med på sidelinjen, når Jan Magnussen kørte løb. Han er vokset op med lugten af varm asfalt og brændt gummi som en naturlig del af familielivet.

Som 8-9-årig begyndte Luca selv rigtigt at få smag for motorløb. I begyndelsen var det Jan, der trænede ham og var mekaniker. I dag har Luca en fast mekaniker ansat, der også fungerer som hans træner og rejsemakker, når turen går til udlandet.

Jan Magnussen bruger til gengæld mange af sine vågne timer på kontorarbejde, bestilling af flybilletter og på at skaffe sponsorer.

Denne sæson er der brug for sponsorindtægter på omkring en million kroner for at dække udgifterne til Luca Magnussens ræs.

15-årige Luca Magnussen går efter en karriere i motorsport, ligesom sin far Jan og storebror Kevin. Men nogle gange har han meget mere brug for et kram end for velmente råd og rettelser fra sin far. (Foto: © Dr)

Sportspsykologer anbefaler generelt, at unge talenter får mulighed for at slippe speederen lidt i en periode, hvis de har brug for at fokusere på eksempelvis skole eller andre sider af livet. Men med omkostningerne og rangordenen i motorsport er det svært at koble ud i særlig lang tid ad gangen, hvis drømmen er at komme til tops, siger Jan Magnussen.

– Det er en dyr og umulig sport at være i. Det er ikke sådan, at man kan springe ind og ud af det. Det gælder om at få sat noget momentum i gang og holde kadencen. Så man kan ikke bare holde syv ugers sommerferie og så tage det op igen på den anden side.

I ’Barn af eliten’ følger kameraholdet familien Magnussen under Lucas første løb i Italien. Her har Jan Magnussen som målsætning, at han skal være til stede som Lucas far.

- Jeg håber, det går bedre den her gang end alle de andre gange. For det er ikke rigtig lykkes hidtil, medgiver han.

Men det er ikke alt, der går, som Jan Magnussen havde håbet på. Hverken på racerbanen eller udenfor.

Midt i Lucas egne frustrationer kommer Jan til at give efterkritik som en træner – fremfor kram og kærlighed som en far.

Jan Magnussen er godt selv klar over, hvorfor han kommer til at træde forkert. De mange års køreerfaring giver ham altid en soleklar ide om, hvad Luca skulle have gjort anderledes ude på banen. Og selvom han som far burde tie stille, kommer han til at lade de gode råd og rettelserne få frit løb:

– Det kommer jo kun fra et godt sted. Men fordi, jeg også er grebet af det, så kommer det meget let ud meget faktuelt: ’Bum, du skal gøre sådan, du skal fandme ikke gøre sådan. Det er den vej, der er vejen frem’, gengiver han.

– Hvis man ikke er meget erfaren i sporten, så lyder det nok bare som hård kritik: 'Du gør det ikke godt nok'. Og så kommer udtrykket i Lucas øjne, hvor jeg med det samme kan mærke: 'Åh, nu taber jeg'.

Hellere far end coach

I det sidste løb i ’Barn af eliten’ må Luca Magnussen udgå efter et massesammenstød. Han er drønærgerlig. Men Jan husker sit løfte om ikke at være coach hele tiden - og i stedet for gode råd og rettelser får Luca bare et kram af sin far.

– Det var dejligt, at min far kom hen og gav mig et kram i stedet for gode råd til næste gang. I lige den situation og det øjeblik havde jeg ikke brug for at høre det. Der var mange andre tanker i hovedet, fortæller Luca Magnussen i dokumentaren.

Luca Magnussen går stadig i grundskolen, men bruger meget tid på racerbanerne, både i Danmark og udlandet. Til DM i karting i august blev han nummer 8 i DASU senior-klassen. (Foto: © Dr)

Hvis Luca Magnussen ikke kan leve som kører, drømmer han om at blive mekaniker. Og hvis udviklingen bag rattet fortsætter, er han klar til at tage de næste skridt og flytte til USA, England eller Tyskland. Det er her, man kan køre i større biler på større baner.

Jan Magnussen er parat til at bakke Lucas fremtidsplaner op:

– Jeg har også selv hørt de velmenende kommentarer om, at jeg skulle have en uddannelse og noget at falde tilbage på. Men hvis du prøver de her ting, har du alle de erfaringer med dig, som er ulig, hvad man kan lære i en skole eller på universitetet, siger han.

Men hvad nu, hvis Luca Magnussen på den anden side får lyst til at bremse motorsporten og opdager, at han har andet end benzin i blodet?

Så er Jan Magnussen også indstillet på at rykke tilbage til start og gøre gokarten til en leg igen.

– Skulle han miste lysten, så hygger vi os bare med noget ræs et eller andet sted, siger han.

– Når alt kommer til alt, så vil jeg meget hellere være far end coach.

Se Luca og tre andre børn af danske elitesportudøvere, der allesammen selv dyrker sport på højt plan, i dokumentaren 'Barn af eliten' på DRTV:

Barn af eliten: Det kræver en indsats