Har du taget en selfie med en dopet tiger? Instagram advarer mod dyremishandling

Selfie-trenden med vilde dyr er eksploderet og problematisk, mener World Animal Protection.

Siden 2014 er der kommet næsten 300 procent flere selfies med vilde dyr på Instagram. (arkivfoto). (Foto: © MARIANA BAZO, Scanpix)

Lægger du en selfie eller et billede op på Instagram, hvor du eksempelvis krammer en lille elefant, panda, tiger eller slange, vil du nu formentlig modtage en advarsel.

På Instagram kommer der nu en advarsel op, hvis du søger på bestemte hashtags eller forsøger at lægge bestemte billeder op med vilde dyr. (Foto: Troels Karlskov, DR Nyheder)

"Dyremishandling og salg af truede dyrearter eller deres kropsdele er ikke tilladt på Instagram," står der i en besked, som popper op på det sociale medie.

Advarslen er et led i en kampagne, som Instagram har søsat sammen med organisationen World Animal Protection.

Målet er at sætte en stopper for selfie-trenden med vilde dyr, da den kan være med til at skabe et grundlag for dyreparker i eksempelvis Asien og Afrika, hvor vilde dyr bliver bedøvet for at kunne agere "fotomodeller" sammen med turister eller bliver brugt til at optræde.

- De fleste er ikke klar over, at det er problematisk. Man søger en oplevelse med et vildt dyr, men de færreste er klar over, at det kan betyde livslange problemer for dyret, siger Gitte Buchhave, direktør hos World Animal Protection, til DR Nyheder.

- Oplysning er den bedste måde at komme denne dille til livs. Det er et stort ønske, som i dag bliver opfyldt af en af de helt store markedskræfter. Det er et utroligt vigtigt skridt, Instagram tager nu.

Eksempler på selfies med vilde dyr. (Foto: © Troels Karlskov, Screenshots fra Instagram)

Tusindvis af selfies

En undersøgelse fra World Animal Protection viser, at der på Instagram siden 2014 er kommet næsten 300 procent flere selfies med vilde dyr, og mere end 40 procent af billederne viser en person, der krammer eller holder et vildt dyr.

- Instagram kan ikke på nuværende tidspunkt forhindre, at de problematiske billeder bliver lagt op, men Instagram tager afstand fra dem, siger Gitte Buchhave.

World Animal Protections samarbejder også med den internationale rejsekoncern Tripadvisor, der har stoppet samarbejdet med dyreparker, der misbruger dyr.

Sådan fungerer Instagram-advarslen

  • Instagram bruger en automatisk søgemaskine, som scanner billederne ud fra en række fastsatte kriterier. Maskinen kan genkende problematiske situationer, og den bliver hele tiden justeret og gjort bedre.

  • Instagram registrerer, når brugerne benytter bestemte hashtags, eksempelvis 'lionselfie', 'exoticanimalsforsale' og 'tigerselfie'. Når bestemte hashtags benyttes, udløser det et pop-up billede med en advarsel, der oplyser om, at dyremishandling og salg af truede dyr ikke er tilladt.