FAKTA: Tyngdebølger er krusninger i rumtiden

De kaldes århundredets opdagelse. Men hvad er de såkaldte gravitationsbølger egentlig for noget?

Gravitationsbølger er krusninger i rumtiden, der opstår, når ekstremt tunge objekter bevæger sig. (© Nasa)

For hundrede år siden publicerede den verdensberømte fysiker Albert Einstein den generelle relativitetsteori, der var udvidelsen til hans specielle relativitetsteori.

Heri påstod han, at tyngdebølger eksisterer. Men han mente ikke, at det nogensinde vil være muligt at bevise dem.

Selvom mange eksperimenter gennem tiden har jagtet spor efter tyngdebølgerne, har ingen tidligere formået direkte at måle deres eksistens, og den energi de transporterer på tværs af universet.

Men det er nu endelig lykkedes for forskere ved LIGO-eksperimentet i USA at måle en tyngdebølge på Jorden, som opstod, da to sorte huller kolliderede med hinanden 1,3 milliarder lysår væk.

Tyngdebølgerne er krusninger i rumtiden, som når de passerer Jorden, får både tid og rum her til at bølge og afvige en smule fra normalen, forklarer Dave Reitze, der er chef for LIGO-eksperimentet.

Jorden dirrer i meget lille skala

Faktisk får krusningerne hele Jorden - og alt på den - til at dirre en lille smule. Men der er ingen grund til at være nervøs, som Dave Reitze understregede, for det sker på så ufatteligt lille en afstand, at det næsten ikke er til at måle.

Når to massive sorte huller kolliderer, og opsluger hinanden, er det så voldsom en hændelse, at det skaber ekstremt kraftige tyngebølger. Tyngdebølger som LIGO-eksperimentet var i stand til at opdage.

Tyngdebølgerne spreder sig i Universet ligesom krusninger på en vandoverflade i en skovsø.

https://www.youtube.com/watch?v=y0orOwQgcCM

Og ved at observere bølgerne, og analysere hvordan de ser ud og lyder, kan forskerne få en masse at vide om, hvad der sker langt ude i Universet.

Faktisk er det første gang, at forskerne kan kigge ud i Universet uden at observere en eller anden form for lys.

Lasere kan mærke bølgerne passere

Ifølge Gabby Gonzales fra LIGO Livingston i Louisiana i USA, der var den ene af eksperimentets to "ører", er den såkaldte bølgesignatur så præcis, at den kan fortælle om, hvad der sker derude - men også hvor.

Forskerne kan observere tyngdebølgerne ved hjælp af såkaldte Laser interferometre. Det er laserstråler, der reflekteres frem og tilbage mellem nogle spejle med mange kilometers afstand.

https://www.youtube.com/watch?v=B4XzLDM3Py8

Forskerne kan så måle på om afstanden mellem spejlene forandrer sig. Gør den det, er det tyngdebølgerne, der har været på spil.

I takt med at forskernes detektorer bliver bedre og bedre, kan de observere sorte huller og andre meget tunge objekter, længere og længere væk.

Håbet er også, at tyngdebølgerne kan gøre forskerne klogere på hvordan tyngdekraften fungerer, når den er ekstremt kraftig.

Kilde: LIGO, Ritzau, Søren Brandt seniorforsker ved DTU Space og Alex Nielsen, Post. Doc ved Albert Einstein Institute i Hannover.