I USA er troskabseden ikke noget, man spøger med. På skoler landet over er det en ærkeamerikansk tradition, at børnene højtideligt lægger hånden på hjertet og sværger troskab til nationen.
Derfor vakte det stort postyr på de sociale medier, da der under valgkampen i 2016 kom en historie om, at præsident Obama ville forbyde traditionen.
Problemet var bare, at det var løgn.
Historien stod på en hjemmeside, der lignede nyhedssiden ABC News, men den var falsk. Den eneste grund til, at historien fik et stort liv i debatten var, at den blev delt igen og igen på sociale medier som Facebook. Over to millioner gange delte, likede og kommenterede brugerne den.
Men hvem var det, der delte og dermed gav de falske nyheder liv? Det har forskere fra to amerikanske universiteter undersøgt.
Svaret er groft sagt: Bedstefar og bedstemor.
Ældre er vant til gamle medier
Ifølge undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, er folk over 65 år langt mere tilbøjelige til at dele de falske nyhedshistorier end yngre aldersgrupper.
- Ældre mennesker har gennem livet været vant til, at der har været en troværdig gatekeeper på deres nyheder. Altså på traditionelle medier, hvor journalister og redaktører har klaret kildekritikken. Men på sociale medier kan alle producere historier, også russiske troldefabrikker, og det ligger måske ikke så naturligt i rygraden for den generation at forholde sig skeptisk til, siger Jacob Brøndum Pedersen fra Center for Digital Dannelse, som er ekspert i adfærd på internettet.
Undersøgelsen er baseret på 3.500 voksne amerikanere. Forskerne har først skaffet data om deres alder og politiske holdninger via en spørgeskemaundersøgelse, derefter har de analyseret deres facebookprofiler. De tog udgangspunkt i en liste fra netmediet Buzzfeed med mest delte falske nyhedshistorier i 2016 og så på, hvem der delte historier fra de falske nyhedssider.
Selvom uddannelse og indkomst så ud til at have en vis effekt, var facebookbrugernes alder klart den mest betydningsfulde faktor.
Danske ældre gennemskuer mere
Men nu er der tale om amerikansk forskning. Kan man bruge den viden til at sige noget om ældre og falske nyheder i Danmark? Nej, ikke umiddelbart, mener Jacob Brøndum Pedersen fra Center for Digital Dannelse.
- Der er forskel på ældre mennesker i USA og Danmark. Herhjemme er vi et langt mere digitaliseret samfund, og danske ældre har betydelig bedre digitale kompetencer, blandt andet fordi Ældresagen har gjort et stort stykke arbejde for at uddanne og informere om brug af internettet. Det er ikke så udbredt i USA, siger han.