Lange dage på kontoret er ikke længere kun for voksne.
Hjemsendelsen af folkeskolens elever betyder inaktive skoledage bag en computerskærm, hvor frikvarter, idrætstimer og leg ikke har været en fast del af skemaet.
En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at nedlukningen har givet et markant fald i den fysiske aktivitet hos børn og unge.
Undersøgelsen er lavet under anden coronanedlukning. Knapt 1.300 folkeskoleelever i alderen 6-16 år har svaret på undersøgelsen.
87,6 procent af dem svarer, at de ikke lever op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet.
Undersøgelserne er baseret på elevernes egen vurdering af deres sundhedstilstand. Her svarer hvert fjerde barn, at de har taget på i kropsvægt under nedlukningen.
- Det er rigtig mange elever, der har taget på i vægt. Vi er naturligvis bekymrede for de inaktive vaner og eventuelle forstadier til livsstilssygdomme, som senere kan blive hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes, siger Charlotte Skau Pawlowski.
Hun er lektor fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.
Forskerne bag studiet forventede, at flere børn ville være inaktive under corona, fordi meget af deres bevægelse er knyttet til skole- og foreningsliv.
Alligevel var tallene alarmerende høje, mener Charlotte Skau Pawlowski.
- Det bekymrende er, hvis der sker et stort frafald hos foreningslivet efter genåbningen, fordi børnene er kommet ind i en mere inaktiv vane, siger hun.
Charlotte Skau Pawlowski er bekymret for, at børnene vil tage den manglende bevægelse med ind i voksenlivet.
- Det kan have store konsekvenser for folkesundheden, hvis aktivitetsniveauet blandt børn ikke stiger markant igen, siger hun.
Forældre mangler redskaber
Hun forklarer, at børn ikke har samme tilgang til sundhed som voksne, der godt ved, at de burde løbe eller gå en tur.
Men hos børn er det nogle andre ting, der motiverer som leg og relationer.
- Det er vigtigt for børnenes sundhed, at skolerne delvist lukker op, og foreningslivet udendørs nu har fået lov at genåbne, siger hun.
Med et genåbnet udendørs foreningsliv håber hun, at også de indendørs foreninger vil starte tiltag op udendørs. Det vil have stor betydning for de fortsat hjemsendte børn og unge i gymnasierne, mener hun.
- Der sidder mange forældre derude, der mangler redskaber til at aktivere deres børn. Det er et stort ansvar, forældrene pludselig skal tage på sig, hvor det normalt er lagt ind i børnenes hverdag, siger Charlotte Skau Pawlowski.
Start en aktiv leg med dit barn
Forskning viser, at børn, der bevæger sig meget, også er dygtigere i skolen. Der er en tydelig sammenhængen mellem fysisk aktivitet og indlæringen hos børn.
Men det er de færreste, der synes, at fem kilometers løbetræning er det sjoveste at lave.
Derfor er det vigtigt at gøre fysisk aktivitet til en leg, mener Charlotte Skau Pawlowski.
DR Skole, der laver materialer til hjemmeskole, har lavet en serie, ‘Op og Hop’, med kendte figurer som Hr. Skæg, der kan inspirere til en aktiv leg. Aktiviterne kan udføres uden rekvisitter, som gør det nemt og lige til at gå til - også for forældre.
Dansk Skoleidræt har også et væld af aktiviteter, der kan benyttes og er særligt gode, hvis I er flere om at røre jer samtidig.
De er tilpasset coronasituationen, og her finder du blandt andet temaet ‘Aktivitet med afstand’.
En af aktiviterne, "Rør gulvet med...", handler om at røre gulvet med en bestemt kropsdel, mens en anden aktivitet, "løb, spring og kast", handler om, at den voksne sammensætter en serie af bevægelser, som børnene skal udføre, så hurtigt de kan.
Hvis dit barn synes, at skærmen er rigtig sjov, så har DGI har samlet syv forskellige apps, der kan inspirere forældre til mere aktivitet hjemmefra.