Lidt mere end hver sjette menneske på Jorden har forhøjet blodtryk. Det svarer til 1,2 milliarder mennesker på verdensplan.
Men i starten af 1990’erne var billedet et helt andet. Der er nemlig sket en fordobling i antallet af voksne mellem 30 og 79 år, der får diagnosen forhøjet blodtryk.
Det viser en ny undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Forhøjet blodtryk kan behandles med medicin, men ud over medicinen hjælper motion og sund livsstil med at holde blodtrykket normalt.
- Nu samler WHO et globalt overblik, hvor vi især kan se, at lande, som har fået mere stillesiddende arbejde og mere fastfood end for 30 år siden, gradvist har ændret livsstil.
Det vurderer Niels Henrik Buus, der er klinisk professor og speciallæge fra Aarhus Universitetshospital.
Fedt og salt er skurken
Forhøjet blodtryk kan være arveligt. Men også din livsstil kan få sygdommen til at udvikle sig.
Og det er nok tilfældet med den store stigning siden 1990’erne.
- Netop den her fordobling kan nok nærmere tilskrives livsstil end genetik. Det er et faresignal om en usund livsstil med for lidt motion og en kost, der indeholder store mængder salt og fedt, siger Niels Henrik Buus.
Det farlige er, at man ofte ikke mærker forhøjet blodtryk.
- Det belaster især hjertet, men skader også nyrer og hjerne. Det accelererer udviklingen af åreforkalkning, som kan føre til livstruende blodpropper, siger Niels Henrik Buus.
Fattige lande får en vestlig livsstil
Stigningen er størst i lande med middel- eller lavindkomst som Indien og lande i Afrika.
- Et land som for eksempel Indien har gennemgået en udvikling, der gør, at de fleste sidder mere ned i løbet af dagen på arbejdspladserne. Fastfood er kommet til, og tilsammen får det vægten til at stige. Det kan nu måles på blodtrykket, siger Niels Henrik Buus.
Er du overvægtig, har du diabetes, eller lever du generelt usundt, er der en øget risiko for at få et højt blodtryk.
Find din egen sport
Selvom stigningen er allerstørst i fattige lande, er der ifølge Hjerteforeningen også cirka en million danskere, der har forhøjet blodtryk.
En tredjedel af disse danskere ved ikke, at de har forhøjet blodtryk, og de får derfor ikke den rigtige behandling.
Motion som tillæg til en medicinsk behandling er vigtigt - både til at forebygge og behandle forhøjet blodtryk.
- Det er ikke meget motion, man skal dyrke, før det har en positiv effekt på forhøjet blodtryk. Fodbold en gang om ugen kunne være et godt bud på en aktivitet, der kan hjælpe rigtig mange mennesker.