Cykelture, rengøring og havearbejde: Alt bevægelse tæller i ny undersøgelse

Gåture spiller en særligt stor rolle for vores folkesundhed, siger professor.

Danskerne er aktive på mange andre måder end traditionel idræt. Det viser undersøgelsen med knap 163.000 deltagere. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Fodbold, håndbold og badminton er nogle af de mest populære sportsgrene.

Men ny forskning viser, at det slet ikke er de traditionelle boldspil, der er danskernes foretrukne motionsform. I stedet er det noget så simpelt som at gå.

Det viser det nye forskningsprojekt ‘Danmark i bevægelse’ fra Syddansk Universitet, som offentliggør resultaterne om danskernes gå-vaner i dag.

- Gang er fantastisk og spiller en kæmpe rolle for vores folkesundhed. Vores undersøgelse viser, at 90 procent af danskerne går ture. Til sammenligning er det eksempelvis kun 2,5 procent af voksne, der spiller håndbold, siger professor Bjarne Ibsen fra Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

Bjarne Ibsen og adjunkt Jens Høyer-Kruse er forskerne bag undersøgelsen.

Blandt andet viser nogle af resultaterne, at lidt flere kvinder end mænd går ture, mens der med alderen skrues op for tempoet på gåturene.

163.000 deltagere i undersøgelsen

Forskningsprojektet er det første af sin slags til at kombinere danskernes idrætsdeltagelse med bevægelse i dagligdagen såsom transport til og fra arbejde, rengøring eller havearbejde.

Derudover opsamler forskningen besvarelser fra knap 163.000 deltagere, hvilket er et omfang, der sjældent ses i dansk forskning.

- Vi ser en større polarisering. De inaktive er virkelig inaktive, mens de aktive er meget aktive. Den nye viden kan vi bruge til at lave bevægelses-kampagner med større succes for også at få de inaktive med. Nu ved vi nemlig, hvad der motiverer folk helt ned i de enkelte kommuner, siger Jens Høyer-Kruse.

Forskningen skal omsættes til kampagner, der kan motivere på den rigtige måde til at få flest mulige danskere op ad sofaen.

Sundhed er ikke det vigtigste

Forskningen viser, at den hyppigste motivationsfaktor for at gå ture ikke er de sundhedsmæssige fordele, men derimod velvære. Således svarer 89 procent, at årsagen til at gå en tur er for at gøre noget godt for sig selv.

- Kernen i motivationen er glæden ved aktiviteten. Det er rart at komme ud, mærke sin krop, sanse naturen, snakke med nogle venner eller gå med sin hund. Mange går ikke, fordi de er drevet af ønsket om at forbedre sundheden, men det er en god ‘bi-effekt’, siger Bjarne Ibsen.

For de to forskere bag undersøgelsen er arbejdet langt fra færdigt.

Ambitionerne er, at forskningen skal gennemføres igen, så denne forskning bliver grundlaget for senere hen at kunne gøre status på danskernes bevægelsesvaner.