Efter i et halvt år at have levet og arbejdet ombord på Den Internationale Rumstation lakker Andreas Mogensens anden turnus i rummet nu kraftigt mod enden.
Mandag eftermiddag tager han og de øvrige astronauter, hvis vejret ellers tillader det, afsked med tilværelsen ombord på rumstationen, tager deres pakkenelikker og sætter sig til rette i Dragon-rumkapslen, som under Andreas' ledelse skal bringe holdet tilbage til Jorden et sted ud for Floridas kyst.
Selvom den danske astronaut glæder sig meget til at komme hjem og se familien, så er der også visse dele af livet i rummet, som han ikke glæder sig til at sige farvel til, når "eventyret slutter".
- Jeg kommer til at savne udsigten. At kigge ud ad vinduet og se vores smukke, blå planet. Det er noget meget, meget specielt. Det kommer jeg til at savne, og det er ikke lige noget, man kommer til at opleve igen.
- Og så kommer jeg til at savne at være vægtløs. At kunne svæve rundt og have det sjovt og have fornemmelsen af at kunne flyve. Det er en fantastisk følelse, siger Andreas Mogensen, der befinder sig i 386 kilometers højde ombord på Den Internationale Rumstation og svæver vægtløst rundt i billedet på Facetime-forbindelsen.
Turen hjem til Jorden
De seneste uger har holdet brugt megen tid på at forberede sig til turen hjem. Og har man først prøvet kræfter med at pakke en rumkapsel minutiøst i vægtløs tilstand, så kommer de fleste andre pakkeopgaver pludseligt til at virke enormt trivielle.
- Det er meget kompliceret at skulle pakke Dragon. Det er meget vigtigt, at alt bliver pakket præcist, hvor det skal være, og at vi ved præcist, hvor meget alt vejer, siger Andreas Mogensen.
Når man normalvis går og bøvler med at pakke til en weekendtur eller ferie, så er det værste der kan ske som regel, at man ikke kan få mast alle sine ting ned i tasken, at man glemmer sine nye, fede solbriller eller skal betale for overvægt i lufthavnen.
Men når den tur, som man svæver rundt og pakker til, er en tur tilbage gennem atmosfæren med mange tusinde kilomter i timen, så er der selvsagt en smule mere på spil.
- I værste tilfælde, hvis vi ikke gør det rigtigt, kan rumkapslen komme ud af kontrol, og så mister vi vores evne til at styre den ned gennem atmosfæren, forklarer Andreas Mogensen.
Hjemturen kommer nærmere bestemt til at foregå med 28.000 kilometer i timen, indtil holdet møder jordens atmosfære, hvorefter luftmodstanden gradvist vil bremse rumkapslen. Til sidst er det op til faldskærmene at afbøde faldet.
Og selvom hjemturen er et af de mest risikable tidspunkter i løbet af en rumrejse, så er Andreas Mogensen med egne ord ikke nervøs.
- Men der vil da være nogle øjeblikke med spænding, hvor vi sidder og venter på, om faldskærmene folder sig korrekt ud. Det er kritisk.
Hvis alt går som planlagt frakobler Andreas Mogensen og den øvrige besætning sig fra rumstationen klokken 16:05 dansk tid mandag eftermiddag og bør lande i havet ud fra Florida i løbet af tirsdag formiddag.
En lærerig oplevelse
I løbet af det halve år ombord på Den Internationale Rumstation har Andreas Mogensen foretaget og deltaget i utallige forsøg, men det er ikke kun rent videnskabeligt, at turen har haft et læringsudbytte.
Et sådant ophold kræver nemlig en del social snilde. For når man er ombord på en rumstation er det enormt svært lige at gå en tur og tage en dyb vejrtrækning, hvis der opstår uoverenstemmelser med de andre besætningsmedlemmer.
- Det har været en lærerig oplevelse at være heroppe med et lille hold på seks personer. Det har været vigtigt at have et godt sammenhold, selvom jeg godt vidste det på forhånd, men at være en del af det har alligevel været lærerigt.
- For selvom vi har mission-control, som hjælper os hver dag, så er vi på mange måder meget uafhængige. Det er os heroppe, der skal sørge for at alt fungerer, og at vi overlever, og kan håndtere de situationer, der opstår.
Et eksempel på de situationer, der kan opstå, når man befinder sig ombord på en rumstation i kredsløb om Jorden, er sammenstød med meteoritter.
Netop sådan et var skyld i, at Den Internationale Rumstation begyndte at lække kølervæske ud i rummet og førte i sidste ende til, at Andreas Mogensen ikke kom på sin planlagte rumvandring på ydersiden af rumstationen.
Noget, som han ellers havde set enormt meget frem til.
Andreas Mogensen ville have været blevet den første dansker nogensinde til at trække i rumdragten og på bedste Sandra Bullock-manér begive sig ud på en vandretur i rummet.
- Det var super ærgerligt. Men jeg havde det godt på fornemmelsen, inden beslutningen blev taget, siger han.
Selvom Andreas Mogensen ikke fik mulighed for at følge drømmen om en rumvandring ud i livet i denne omgang har han ikke helt mistet håbet.
- Man ved jo aldrig, det kan jo være, at det sker en dag.
Under rumvandringen bærer astronauterne denne type rumdragt, der beskytter dem mod ikke alene den manglende ilt, men også sollyset og strålingen i rummet, der er skadeligt for menneskekroppen:
Snart tilbage på Jorden
Lige om lidt har Andreas Mogensen igen fast grund under fødderne og skal på ny vende sig til noget, for os andre, så banalt som at slæbe rundt på sin egen kropsvægt.
Men heldigvis for ham har han og den øvrige besætning motioneret to timer dagligt for at bevare formen, så mon ikke vægten er til at bære.
Og bare fordi han snart er tilbage på jorden, betyder det ikke, at rumeventyret er helt slut.
- Der venter flere måneder med utroligt intensivt arbejde.
Først venter ifølge Andreas Mogensen en masse undersøgelser og fysiologiske tests, som er et led i nogle af alle de eksperimenter, han har deltaget i under sin tid ombord på Den Internationale Rumstation.
Dertil kommer en masse debriefings, evalueringer af opholdet og opfølgende forsøg.
- Så de første to, tre, fire måneder kommer jeg til at have utroligt travlt.
Men først og fremmest er det noget andet, der trækker derhjemme.
- For mit vedkommende glæder jeg mig til at komme tilbage og se min familie, min hustru og mine børn, som jeg har savnet de sidste seks måneder, siger Andreas Mogensen.
Inden han når dertil venter foreløbigt med al sandsynlighed snart 18 timer fastspændt i Dragon-rumkapslen på turen hjem, hvor Andreas Mogensen håber på at kunne få sovet lidt ovenpå de sidste par travle uger og generelt ovenpå hele opholdet.
- Men selvfølgelig skal vi da sidde og snakke om vores oplevelser de sidste seks måneder, og jeg er sikker på, at vi også skal sidde og nyde udsigten en sidste gang ud af Dragons vinduer.