Weekendstorme: Egon snupper storebrorrollen

Egon blæser hen over os. Fredag var det Dagmar. Men ingen af dem har nærmet sig Allans rekorder fra 2013 eller Bodils fra samme år.

Stormen Egon gav store bølger på havnen i Hirtshals. (Foto: © Jens-Peter Skagen Bylund, Brugerbillede)

I dag oplever vi stormen Egon ruske voldsomt op i Danmark. Han lagde stærkt ud med vindstød af stormstyrke i Vestjylland, nemlig i Thorsminde.

Der er tale om vindstød af stormstyrke, når der blæser mere end 24,5 meter i sekundet, mens det er orkan, når middelvinden overstiger 32,6 meter i sekundet.

Langvarig storm

Egon har allerede lavet skader. I Aarhus har den hidsige vind revet underbeklædningen af en frithængende terrasse på en stor bygning i Aarhus.

Endelig er Storebæltsbroen lukket og flere færgeafgange er blevet aflyst.

Som DMI's prognoser tegner sig, så er Egon både mere hidsig og langvarig end fredagens storm Dagmar, som blæste ind over Danmark fra fredag formiddag.

Her målte DMI vindstød af orkanstyrke på Kegnæs fyr på Als med mere end 32,5 meter i sekundet.

Bodil storm i 2013

Sammenlignet med de seneste navngivne storme i Danmark, så er Bodil fra begyndelsen af december 2013 den storm, som vi husker for mest ballade og skade.

Især med oversvømmelserne, som den forhøjede vandstand var skyld i. Det gik blandt andet hårdt ud over en stribe huse ved Roskilde Fjord, men også flere steder i Jylland.

Hvad husker vi stormene for

De fleste husker Bodil, som hærgede 5. december 2013. Hun var en kategori 4 orkan, og det samme var Allan, der lavede ballade den 28. oktober samme år.

For at være en kategori 4 skal vindhastigheden være mindst 28,5 meter i sekundet.

Allan satte rekorder

Rekorderne for både middelvind og vindstød blev sat i oktober 2013, hvor orkanen Allan den 28. oktober hurtigt  strøg hen over landet, men nåede at lave meget postyr.

Den seneste storm ved navn Alexander var forbi december sidste år. Den blæste hurtigt over Danmark.

Dagmar, Egon og forhøjet vandstand

Weekendens storme er sjældne, da de på grund af den korte tid mellem dem er såkaldte tvillingestorme.

Begge storme medfører forhøjet vandstand flere steder i de danske fjorde og langs den jyske vestkyst. Det har DMI advaret om siden fredag.

Det skete også, da stormen Bodil ramte Danmark i begyndelsen af december 2013.