Vejrfænomen skaber usædvanlig varme i Sibirien

El Niño vender fortsat op og ned på temperaturerne i store dele af verden.

I Magdalena-floden i Colombia er vandstanden lige nu den laveste nogensinde. Det er bare en af de mange effekter af vejrfænomenet El Niño. (Foto: © JUAN JOSE HORTA, Scanpix)

Usædvanligt høje temperaturer i Sibirien og kulde i Central Asien og Kina.

Det er ikke normalt det billede, man måske har af netop de geografiske egne, men den globale opvarmning har sammen med vejrfænomenet El Niño påvirket temperaturerne i en sådan grad, at vi på verdensplan i øjeblikket oplever, hvad der er den varmeste januar nogensinde.

El Niño er en af forklaringerne på, hvorfor vi i januar på globalt plan har oplevet de højeste temperaturer. Data NASA/GISS, Grafik DMI

FN’s vejr-organisation, WMO, har tidligere advaret om, at 2016 vil blive endnu varmere end 2015, som har været det hidtil varmeste år, og januar er sammen med december indtil videre også den måned med størst afvigelse fra normal gennemsnitstemperatur siden begyndelsen af disse observationer i 1800-tallet. Én grad har afvigelsen faktisk været.

- Atmosfæren har tilladt den arktiske kulde at dumpe ned over Asien, men til gengæld er varmen sydfra nået op over Sibirien og de arktiske områder med særdeles høje temperaturer, forklarer DR's meterolog Jesper Theilgaard, der anslår, at temperaturerne i Sibirien har været helt op til fem til otte gradere højere end normalt.

- Det betyder, at vi nok skal revidere vores opfattelse af, hvor hurtigt den globale opvarmning kan gå, siger han og tilføjer, at med de store bevægelser i kolde og varme områder, vil vi se flere af disse ekstremer.

Flere steder på kloden har januar slået varmerekord. I Sydamerika har man oplevet den varmeste januar siden 1910, og i Afrika har det været den næstvarmeste januar kun overgået af 2010.

Tørke i Indonesien

Det er blandt andet effekterne af den kraftige El Niño, der er skyld i de høje temperaturer, men også varme i det nordlige Stillehav har hjulpet med. Selvom El Niño har kulmineret og forventes at aftage i løbet af foråret, holdes temperaturerne stadig oppe, forklarer Jesper Theilgaard.

- Det påvirker vejret i store dele overalt på kloden. I særdeleshed i området omkring Stillehavet, hvor Sydamerika eksempelvis har fået masser af regn, og hvor Indonesien har oplevet stor tørke, siger han.

Effekterne af de høje temperaturer påvirker både dyre- og planteliv, forklarer Jesper Theilgaard. Det ses helt tydeligt ved, at store grupper af dyrelivet migrerer for at finde områder med mere behagelige temperaturer.