Med vindstød langt over grænsen for orkan er store dele af den kroatiske adriaterhavskyst det seneste døgn blevet ramt af vejrfænomenet, Boraen.
Mens den kraftige blæst anrettede skader og væltede træer i Kroatien, gav den kolde polarluft vintervejr i Grækenland og i det sydlige Italien.
Boraen - en faldvind langs Kroatiens kyst
Boraen er en faldvind, der mellem dalstrøg i det vestlige Kroatien med stor kraft, blæser ud mod Adriaterhavets kyst.
Det sker, når kold luft over det østlige Europa bevæger sig ind over det nordlige Balkan. Her bliver luften dels hjulpet af højtryk over Nordvesteuropa og et lavtryk ved Sicilien, der sender luftmassen mod sydvest, mens Boraens store voldsomhed opstår, når den kolde og tunge luft nærmest vælter ned mod kysten.
Mellem bjergene får den i dalstrøg og slugter ekstra kraft, og den nåede mandag morgen op over 50 meter per sekund i vindstødene, da den kulminerede langs den kroatiske kyst.
Ramte trafikken hårdt - både lands, til vands og i luften
Store dele af den kroatiske kyst var afskåret fra resten af landet, da både hoved- og motorveje var lukket på grund af den kraftige blæst.
Blæsten satte også sit præg på trafikken til søs. Mange færger langs den kroatiske adriaterhavskyst var mandag indstillet, og flere skibe måtte søge ly i nærmeste havne, hvor de kunne ligge for anker. Det skriver den kroatiske avis Jutarnji.
Fly fra lufthavnen i Dubrovnik var dele af mandagen ligeledes aflyst, mens fly Dubrovnik blev omdirigeret til lufthavnen i Zagreb.
I flere byer i det vestlige Kroatien meldes der om væltede træer. Blandt andet i Novigrad på halvøen Istrien og i Jasenica, hvor træer blev revet om med rode og flere bygninger blev beskadiget.
Boraen gav vindstød langt over grænsen for orkan
Mandagens voldsomme blæsevejr betegnes som en af de kraftigste Boraer i flere år.
Ifølge den kroatiske vejrtjeneste, DHMZ, blev der flere steder langs den kroatiske adriaterhavskyst målt vindstød af orkanstyrke.
I Jasenice i det vestlige Kroatien nåede et vindstød natten til mandag hele 54,2 meter per sekund. Det er en vindhastighed, der svarer til 195 kilometer i timen.
Det er desuden mere end de 53,5 meter per sekund, der blev målt under orkanen Allan, da der blev sat dansk vindstødsrekord.
Grænsen for orkan går ved 32,7 meter per sekund, og det nåede man mange steder, og flere steder blev den grænse overskredet betragteligt.
I Prizna nåede et vindstød mandag morgen 53,1 meter per sekund, mens Povile lige nord for Senj sent natten til mandag havde 45,2 meter per sekund i vindstødene.
Vintervejr i Grækenland og Italien
Den kolde luft fra Østeuropa blæste ned over hele Balkan og gav vintervejr så langt mod syd som i Grækenland.
I det nordlige Grækenland havde man mandag vintervejr med frostvejr ned til blot nogle få hundrede meters højde, hvor der faldt sne.
I det nordvestlige Grækenland lå der mandag op til 9 centimeter sne.
Den vinterlige kulde er fra Balkan med Boraen blæst ud over Adriaterhavet, hvor den også har nået Italien.
Tirsdag var der i 800 meters højde i bjergkæden Appenninerne frostvejr, og mange steder var der fra søndag og frem til tirsdag faldet sne.