Den voldsomme stormflod, der fredag aften og natten til lørdag ramte kysterne ved Østersøen, går over i historien som den voldsomste i mere end 100 år.
Et langvarigt blæsevejr fra øst sendte allerede fra torsdag store mængder vand ind i Østersøen. Fredag aften kulminerede det med storm i middelvinden og vindstød af orkanstyrke, der skabte en stormflodsbølge, som sammen med meterhøje bølger sendte vandstanden op over to meter.
Ikke siden en voldsom stormflod i december 1904 har vandstanden været højere i den danske del af Østersøen.
De højeste vandstande ramte især den sydlige del af Lillebælt samt de sønderjyske fjorde, hvor vandet omkring midnat natten til lørdag nåede op på mere end 2,10 meter over den normale vandstand.
Højest nåede vandstanden ved Aabenraa, hvor der i timerne efter midnat blev målt en vandstand på 2,16 meter. Samme vandstand blev der målt i Hesnæs på Falster, hvor vandstandsmåleren fredag aften brød sammen.
Ved mange af DMI's og Kystdirektoratets vandstandsmålere blev der sat nye vandstandsrekorder.
De fleste rekorder dækker dog blot over data, der rækker ganske få årtier tilbage.
Enkelte steder viser gamle data dog, hvor ekstrem stormfloden var.
Sønderborg havde højeste vandstand i 119 år
I Sønderborg, hvor vandstanden nåede 2,10 meter over det normale, blev stormfloden den værste siden 1904.
Det viser data fra Kystdirektoratet og historiske data indsamlet af DMI's meteorolog Sebastian Pelt.
I Sønderborg nåede vandstanden mere end 30 centimeter over den seneste større stormflod i januar 2017.
Vandstanden målt fredag aften overgik også de 1,89 meter, der blev målt under en stormflod i 1936.
Senest en stormflod bød på en højere vandstand end de 2,10 meter, var i 1904, da en voldsom stormflod i Østersøen gav en vandstand på 2,48 meter i Sønderborg.
Højeste vandstand ved Gedser i 131 år
Ved Gedser blev der sat en endnu mere bemærkelsesværdig rekord, da vandstanden natten til lørdag nåede 1,89 meter over dagligt vande.
På trods af der ved Danmarks sydligste punkt er foretaget vandstandsmålinger siden 1892, har man ikke tidligere målt en højere vandstand end under den netop overståede stormflod.
Den hidtidige rekord på 1,85 blev sat i december 1913.
Samme historiske billede genfinder man andre steder, hvor der er målt vandstande i flere årtier.
Ved Fynshav på Als nåede vandstanden op på 2,03 meter. Det er den højeste vandstand målt dér, siden de første målinger blev foretaget i 1949.
Mens stormfloden på baggrund af faktiske målinger blev den værste i mere end 100 år, så overgår vandstandene også værdierne for den såkaldte 100 års hændelse.
Kystdirektoratet har beregnet 20-års-, 50-års- og 100-års hændelser for højvande et givet sted. De er udtryk for, hvor hyppigt en given værdi for et højvande statistisk set vil indtræffe.
Med vandstande på mere end to meter blev værdierne for en 100-årshændelse overskredet langs stort set alle kyster i den danske del af Østersøen.
De fleste steder nåede vandstanden op på 10 til 40 centimeter over en 100-års hændelse, og lokalt nåede vandstanden endnu højere op.
Hesnæs på Falster havde en vandstand på hele 48 centimeter over en 100-års hændelse, mens vandstanden ved Aabenraa nåede 42 cm over, hvad den statistisk set gør en gang hvert 100. år.
Kan være en 200- til 500-års hændelse
De statistiske data for de fleste vandstandsmålinger dækker dog kun over en periode på 20 til 30 år.
Vandstandsmålingerne med de længste tidsserier er således statistisk mest pålidelige, og ved nogle af dem kan man anslå, hvilken hændelse, der reelt set var tale om under stormfloden.
I Gedser, hvor der er foretaget vandstandsmålinger i 131 år svarer de 1,89 meter til mere end en 200-års hændelse.
Ved Fynshav på Als, hvor der foretaget målinger i 74 år svarer de målte 2,03 meter til mere end en 500-års hændelse.