Tørken fortsætter - der anes kun lidt regn i prognoserne

Kun lokale byger kan resten af ugen ændre lidt på tørkesituationen i Danmark.

Jorden er knastør. Her er det i Selling i Østjylland den 12. juni. (Foto: © Ole Hougaard)

Vi oplever lige nu den længst varende tørke i Danmark siden sommeren 2018. Tørkeindekset er nu for tredje dag i træk oppe på 10, og i 20 dage er der på landsplan ikke faldet nedbør.

De kommende dage bliver tørkesituationen værre dag for dag, og selv om prognoserne sidst på ugen har enkelte lokale regnbyger i sig, tyder alt på, at tørken kan blive langvarig.

Vi har nu haft 13 tørkedøgn i træk

Det er den tørreste maj i 15 år efterfulgt af 20 dage uden nedbør, der kombineret med solrigt og relativt blæsende vejr har skabt tørken i Danmark.

Allerede 31. maj havde vi det første tørkedøgn, da DMI's tørkeindeks nåede 9. I lørdags ramte tørkeindekset 10 på landsplan, og i alt er vi nu oppe på 13 tørkedøgn i træk.

Det er den længst varende tørke så tidligt på året siden 2008, og den længste tørkeperiode i Danmark siden den ekstremt tørre sommer i 2018.

Lummer vame kan give lokale byger i weekenden

Tørken fortsætter i den kommende uge, hvor der kun er udsigt til lokale byger.

Efter en lang periode, hvor tør luft er blæst ind over Danmark, vil vi fra sidst på ugen få varmere, lidt fugtigere og mere ustabil luft til at ligge over Danmark.

Vejret de næste fem dage. (Foto: © DR vejret)

Tirsdag og onsdag fortsætter det tørre og solrige vejr, men på Bornholm er der torsdag en lille chance for byger, mens fredagen ser overvejende tør ud i hele landet.

Prognoserne er ikke helt enige om, hvor mange byger der kommer torsdag og fredag, men det bedste bud er, at nedbøren fra bygerne bliver meget sparsom og kun vil falde helt lokalt.

Prognose: Samlet nedbør frem til lørdag fomiddag. (Foto: © wxhcarts.com/ECMWF)

I weekenden er vejrudviklingen også meget usikker. Der er dog tendens til, der både lørdag og søndag kan dannes lokale byger i den varme og lumre luft, som vil ligge over landet.

Stedvis kan de byger, der kommer, være med torden - og måske endda også være ganske kraftige.

Når weekenden er omme, vil der ret sikkert være faldet regn i nogle dele af landet, mens de fleste fortsat vil have knastørt vejr. De steder vil man i næsten en måned ikke have oplevet regn.

Et dybere kig i de i forvejen usikre prognoser tyder på, at vi fortsat vil få tørt vejr efter weekenden.

Frem til tirsdag i næste uge har prognoserne således ikke en dråbe regn til store dele af landet.

Prognose: Samlet nedbør frem til tirsdag den 20. juni. (Foto: © wxhcarts.com/ECMWF)

Tørken fortsætter

På trods af udsigten til, der lokalt kan falde regn, er der stor risiko for tørken fortsætter.

Et tørkeindeks på 10 svarer til, der mangler 100 millimeter vand i jordens vandmagasiner, og der skal på landsplan mindst falde 10 millimeter før tørkeindekset kan nå ned under 9, der er grænsen for, hvornår det ifølge DMI betegnes som et tørkedøgn.

Desuden er der en stor daglig fordampning af vand fra jorden og planter.

Ifølge Landbrugsinfos løbende opgørelse over vandbalancen i Danmark vil der på helt vandmættede jorde fordampe 20 til 30 millimeter i den kommende uge.

Da jordene er knastørre, er den reelle fordampning betydeligt mindre - antageligt omkring fem til syv millimeter om ugen.

Landmænd tørster efter vand

Der kan således være lange udsigter til de danske landmænd får deres ønsker om regn opfyldt.

Selv om der lige nu mangler 100 millimeter vand i jordens vandmagasiner kan mindre gøre det for Henning Madsen, der er landmand i Havdrup mellem Køge og Roskilde.

- 30 til 40 millimeter regn vil gøre en forskel.

Sådan se Henning Madsen tørkeramte mark ud. (Foto: © Rikke Stokholm/DR Vejret)

Selv om alt regn er velkommen, er det ikke helt lige meget hvordan den ønskede regn falder.

- Jeg vil meget gerne have de ønskede 30-40 millimeter regn fordelt hen over otte til ti timer, så jorden meget bedre kan absorbere regnen. Kraftig regn på kort tid vil derimod skabe nye problemer. Den vil bare løbe af den tørre jord og give vand på de lavest liggende områder af marken, siger Henning Madsen.

Tørken har allerede sat sine spor på den sjællandske landmands marker.

- Vi ser tørkeskader i flere af afgrøderne med udsigt til betydelige udbyttenedgange, siger Henning Madsen.