Den tørreste maj i 15 år og en start på juni uden regn har fået tørken til at kradse, som vi ikke har set det på denne tid af året siden 2008.
Vi har siden den 23. maj haft 15 døgn i træk uden, der er faldet en eneste dråbe regn noget sted i landet.
Kombineret med solrigt og blæsende vejr har det været opskriften på, at enorme mængder vand i jorden er fordampet.
Vi har allerede haft otte tørkedøgn
Det fik i den sidste uge af maj DMI's tørkeindeks til at stige til 9, der er grænsen for, hvornår der tales om et egentligt tørkedøgn. Siden da er tørkeindekset på landsplan steget til 9,7.
Det svarer til, at der i gennemsnit fordelt over hele landet mangler 97 millimeter vand i jordens vandmagasiner - og vi har nu haft otte tørkedøgn i træk.
Tørkeindekset går på en skala fra 0 til 10.
Høj brandfare i dele af landet
Tørken har også givet øget brandfare. Det fik tirsdag Politiet og Bredskabsstyrelsen til at advare om brug af åben ild i naturen.
Ifølge den europæiske tjeneste for skov- og naturbrande i EU (EFFIS) er brandfaren flere steder i den østlige del af landet høj, mens den er moderat i stort set resten af landet.
Mens tørkeindekset kun fortæller noget om, hvor meget vand jorden mangler, så giver brandfareindekset fra EFFIS i højere grad information om, hvor tør vegetationen er - og dermed hvor stor risikoen er for, at den kan antænde.
Ikke en dråbe regn de næste ti døgn
Alt tyder på, at tørkeindekset de kommende dage vil nærme sig eller nå sit maksimale niveau på 10, og brandfaren vil øges yderligere.
Ifølge prognoserne er der udsigt til en længerevarende tørke med fortsat solrigt og knastørt vejr.
Den engelske prognosemodel ECMWF, som DR Vejret benytter, har de næste ti døgn ikke så meget som en dråbe regn til Danmark.
Mens der falder rigeligt med regn i Syd- og Centraleuropa, så efterlader Prognosekortet for den samlede nedbørsmængde frem til den 17. juni området omkring Danmark i et stort hul uden nedbør.
Risiko for ekstrem høj brandfare
Den fortsatte tørke får brandfaren i Danmark til at øges, så den i slutningen af næste uge ifølge prognosen fra EFFIS vil nå et niveau, der i det meste af landet betegnes som høj eller meget høj.
På den i forvejen mest tørre del af Sjælland ventes der ifølge prognosen ekstrem høj brandfare i næste uge.
Herefter er prognoserne meget usikre, men meget tyder på, der i dagene efter den 17. juni vil falde ingen eller kun lidt nedbør, der kan betyde en fortsat øget brandfare frem mod sankthans.
Næsthøjeste tørkeindeks i 15 år
Det tørre vejr, vi oplever lige nu, er at finde blandt de absolut mest tørre år siden DMI begyndte servicen tørkeindekset.
For den 7. juni finder vi kun et enkelt år, der har et højere tørkeindeks end dagens 9,7. Det var i 2008, hvor tørkeindekset var oppe på 9,9. I tørkesommeren 2018 lå tørkeindekset den 7. juni på 9,6.
I 2008 kulminerede tørkeindekset på 10 i tre dage fra den 9. til den 11. juni, hvorefter nedbørsforholdene blev mere almindelige for årstiden. Det samme gjorde tørkeindekset.
2018 fortsatte derimod den tørre trend med tørkedøgn på stribe frem til starten af august, og i hele 20 dage i løbet af en helt usædvanlig tør juli var tørkeindekset oppe på 10.
2018 var en ekstrem tørkesommer
Det knastørre sommerhalvår 2018 udmærkede sig ved, at have 18 døgn i træk med under en millimeter regn allerede i april. Maj fulgte efter med 17 døgn i træk med under en millimeter, og fra den 22. juni og frem til den 26. juli var der hele 25 døgn i træk med under en millimeter. Heraf var der ti døgn i træk uden nedbør overhovedet.
I alt faldt der i 2018 blot 16,8 millimeter i hele juli måned.
Mens vi i år har haft otte tørkedøgn med et tørkeindeks over 9, var der i 2018 hele 58 tørkedøgn.
I år får vi dog med sikkerhed endnu flere end de otte. I første omgang venter mindst 10 tørkedøgn, og hvis de usikre prognoser frem mod sankthans får ret måske helt op til 15 tørkedøgn yderligere.