Mens solen i weekenden fortsatte ugeneret med at sende strålerne ind i de tusindvis af solceller, vi har opstillet i Danmark, nåede produktionen et niveau, hvor der faktisk var mere grøn strøm i elnettet, end vi kunne forbruge.
Søndag dækkede vi 102,1 procent af det elforbrug, vi havde i Danmark.
Den udvikling blev fulgt nøje hos Green Power Denmark, hvor Kristian Rune Poulsen, chefkonsulent og energianalytiker, bemærkede det.
- Jeg plejer at sige, at det her er medicinen, der begynder at virke mod energikrisen. Og det er kommet for at blive. Vi kan indrette os efter det. Vi skal ikke altid lade elbilen om natten, om sommeren skal vi bruge strøm midt på dagen. Det samme gælder virksomheder, siger han.
Men forskellen på weekenden og hverdagen kan man også aflæse i de data, der dækker over strøm fra solceller og vindmøller.
Vejret i dag er lige så solrigt som weekendens vejr, og vinden har næsten samme styrke, men i skrivende stund er det 85,4 procent af vores forbrug, der dækkes af sol og vind.
Elbilisternes tankegang
Skal vi blive bedre til at få den optimale udnyttelse af grøn strøm, skal vi i højere grad planlægge efter, hvornår vi bruger strøm.
Det har mange tillært sig, efter højere elpriser gjorde det tydeligt, at der var forskel på, om vaskemaskinen var i gang, når der var billig strøm i elnettet eller ej.
Især el-bilisterne fremhæver chefkonsulent og energianalytiker ved Green Power Denmark Kristian Rune Poulsen.
De har nemlig stort fokus på, hvornår de sætter stikket i bilen, da der kan være omkring 50 kroners forskel på en fuld opladning.
- Nu har vi talt om grøn strøm i en del år, og nu er det her. Så nu er det altså de næste skridt med fokus på lagring og fleksibilitet. Det her er bare en forsmag på, hvad der kommer, siger han.
Overforbrug er en del af planen
Lige nu dækker vi kun en lille del af den ambition, der er for solceller opstillet i Danmark. På sigt skal de kunne producere 20 gigawatt.
- Og vi har lige rundet tre, siger Kristian Rune Poulsen, og fortsætter:
- Solceller er den billigste måde at få produceret en kilowatttime på, men selvom vi får power to x (En måde at lagre grøn energi på, red.), batterier og lader vores elbiler, så vil vi komme til at få en overproduktion om sommeren, forklarer han.
Selvom det nuværende niveau af solceller er tilstrækkeligt til, sammen med snurrende vindmøller, at dække elforbruget i perioder af sommeren, så skal vi også have opbygget så mange vindmøller, at der i de solfattige vintermåneder kan hives nok energi ud af himlen til, at vi kører på grøn strøm.
- Man skal huske hele året, og det slår ekstra meget igennem nu her på grund af vejret. Maj er faktisk den bedste måned, derfor kommer rekorderne der, siger han.
Sommermånederne er udfordret af, at det er for varmt til, at solcellerne optimalt kan producere strøm. Både fordi elektronikken er mere effektiv ved lavere temperaturer, men også fordi, der i nogle tilfælde skal bruges energi på at køle dem ned.