Solen satte rekord for strømproduktion sidste år

Til trods for færre timer med sol blev strømmen mere grøn. Rekorden kan dog blive kortvarig.

Det er både private husejere og store solcelle-parker, der sørger for at omdanne solens stråler til strøm. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Det går den rigtige vej med at sikre, at vi i fremtiden ikke skal have den samme hovedpine over stigende elpriser. Vi fortsætter nemlig med at slå rekorder for, hvor stor en del af vores strøm, der leveres gratis lige til døren. Eller rettere taget. Solceller på hustage og på marker leverer i dag mere strøm til os end nogensinde før.

- Vi oplever stigende interesse fra private, siger Jesper Kronborg Jensen, seniorforretningsudvikler i Energinet, en offentlig virksomhed ejet af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

- Vi så det store boom tilbage i 2012, men nu ser vi en jævn stigning. Anlæggene er faldet i pris siden, så hovedforklaringen er simpelthen en større interesse for at sætte det op for private, siger han.

Sidste år var det 3,6 procent af vores samlede elforbrug, der blev leveret af solen. Det er en stigning fra forrige år, hvor 3,4 procent af strømmen kom fra solstråler.

Grønt tankesæt sætter gang i omstilling

Rekorden er du medindehaver af, hvis du har investeret i et solcelleanlæg. Og motivationen for at blive det er mere tydelig disse år. Det siger Frede Blaabjerg, professor på Aalborg Universitet, AAU Energy.

- Der er en større bevidsthed om, at det også er en mulighed for den enkelte at gå den grønne vej, og solceller er noget, der er til at gå til, siger han om de store paneler, der monteres på tagene.

Og så er der også et andet incitament, der kan have indflydelse på, at flere køber solcellerne.

- Priserne går ned. Så rentabiliteten er blevet bedre, panelerne er blevet bedre, og man finder nemmere og smartere måder at investere på, siger han og pointerer, at der i høj grad er fokus på at få elektrificeret flere ting i samfundet. Det kan få flere til at tænke på, hvordan man bidrager fremfor blot at forbruge.

- I december var mere end 50 procent af de solgte biler elbaserede i et eller andet omfang, så efterspørgslen stiger. Derfor vil efterspørgslen stige efter strøm.

- Jeg tror nemt, det kan være de samme, der tænker klima, der går begge veje, og køber elbiler, og så kan solceller komme i kølvandet.

Bedre solceller hjælper i svær solhøst

Men til trods for flere solceller kan det virke som en urimelig opgave at slå rekorden, når der i 2021 var 180 færre solskinstimer end året forinden. Men her hjælper teknologien os på vej. Solceller er nemlig i dag langt bedre til at høste energi fra solens stråler end for bare ti år siden. Derfor kan et moderne solcelleanlæg opstillet side om side med ét fra 2012 producere mere strøm.

- Vi kigger på, at 18-20 procent af stigningen ligger i deres forbedrede effektivitet, siger Jesper Kronborg Jensen. Og så spiller det faktisk også positivt ind, at Danmark har lavere temperaturer end mere solbeskinnede egne i Sydeuropa.

-Det er køligere i Danmark, så derfor har de højere effektivitet, siger professor Frede Blaabjerg om den elektronik, der er pakket sirligt ind i de sorte paneler. Bliver det for varmt, skal man nemlig også bruge energi på at køle panelerne, så elektronikken ikke overopheder.

Dermed er det både teknologi og opbakning fra befolkningen, der bidrager til Folketingets ambition om 70 procent lavere CO2-udledning i 2030 end 1990.

- Allerede om to-tre år regner vi med, at solceller kan levere ti procent af vores strømforbrug, siger Jesper Kronborg Jensen. Og den målsætning er realistisk, lyder det fra Aalborg Universitet. -Jeg tror, det er meget sandsynligt, og jeg mener helt klart, at det er validt bud, at vi når det, siger Frede Blaabjerg

Danmark i top

Danmarks evne til at få så meget udbytte ud af solen blev også bemærket fra international kant sidste år. Her blev vores ikke særligt solbestrålede land fremhævet i en rapport fra brancheforeningen Solar Power Europe, fordi solcellernes effektivitet var så høj.

Det er solceller som denne, der i fremtiden kommer flere af på store marker. I år blev der slået rekord i, hvor meget af landets strømforbrug, de kunne dække, da vi i sommers nåede 10 procent. (Foto: © Jesper Bach Thomsen)

Ydermere satte samme rapport også Danmark på en top 20-liste over alle verdens landes evne til at producere mest strøm fra solen, tre år ude i fremtiden. Det gør de, fordi man forventer at udbygge solcelleskabt strøm med 47 procent i 2025 ifølge Solar Power Europes rapport.

De moderne paneler, man køber i dag, er også langt bedre end for bare 10 år siden. Så for private vil det være en endnu bedre investering, siger professor Frede Blaabjerg Aalborg Universitet.

- Solcellerne lever længere i dag. I gamle dage kunne et 10-15 år gammelt panel aftage 1-2 procent om året i effektivitet. I dag er det 0,25 procent, så levetiden giver os langt mere solenergi. Er man derudover opmærksom på vedligehold og rengøring, er der meget at hente.