(Foto: © Sonny Tumbelaka, Ritzau Scanpix)

Sjælden solformørkelse i Australien og Indonesien: Kun få oplever det

Det sjældne fænomen gav næsten total solformørkelse i kort tid i Australien og en række øer.

Det var et særpræget og meget sjældent syn, der har mødt hundredtusindvis af australiere i løbet det seneste døgn. Fra området Exmouth, der ligger på Australiens vestkyst, blev solen komplet blokeret af månen i 58 sekunder.

Det varede knap et minut - helt præcist torsdag formiddag, lokal tid, 11.29.48 til 11.30.46.

Det syn kunne ikke bare opleves i Australien, men også fra ø-grupper nord for, blandt andet mange af øerne tilhørende Indonesien og Papua Ny Guinea.

Grafik: DR

Månen er markant mindre end solen, og derfor kræver det også helt særlige omstændigheder, før man oplever en total blokering af solskiven. Derfor har der også været en stor del af området omkring Australien, hvor man har kunnet opleve en delvis solformørkelse.

- Månen er meget mindre end jorden, og den kaster derfor kun en meget lille skygge ned på os. Derfor er det så få, der vil opleve en fuld solformørkelse, siger meteorolog ved DR Vejret Thomas Mørk.

  • Der var fuld solformørkelse over det vestlige Australien. Her er det et skærmbillede fra et observatories optagelser af solformørkelsen. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
    1 / 6
  • Mange samlede sig for at opleve solformørkelsen. Her i Australien. Det sker meget sjældent, at vi oplever en komplet solformørkelse, og alene i byen Exmouth i Australien var det forinden vurderet, at omkring 25.000 mennesker ville tage til området for at opleve det. (Foto: © AARON BUNCH, Ritzau Scanpix)
    2 / 6
  • Sådan så solformørkelsen ud fra Jakarta. (Foto: © BAY ISMOYO, Ritzau Scanpix)
    3 / 6
  • Delvis solformørkelse på Bali. Sidste gang vi kunne opleve en total solformørkelse i Danmark var 28. juni 1851, og næste gang det sker er 25. maj 2142. (Foto: © Sonny Tumbelaka, Ritzau Scanpix)
    4 / 6
  • Næste gang det kan opleves, uden det kræver, at du flytter dig flere tusinde kilometer fra Danmark, er 12. august 2026. Her vil en total solformørkelse blandt andet være synlig fra Grønland, Island og Spanien. (Foto: © AARON BUNCH, Ritzau Scanpix)
    5 / 6
  • Også på Jakartas planetarium i Indonesien samledes folk for at se eklipsen. (Foto: © ADI WEDA, Ritzau Scanpix)
    6 / 6