Den ekstremt badeglade, tørre og varme version af dansk sommervejr, vi oplevede i 2018, kommer ikke igen på samme måde i 2019, men sommeren i år bringer alligevel varme dage.
Den ultrakorte version af sommervejret 2019, som DMI ser det, er, at juni måned bliver mest stabil, mens juli og august får flere indslag af fronter fra vest med regn.
Langtidsprognoser om vejret er både sprogligt og fagligt en svær opgave, fordi vi traditionelt opdeler sommeren i tre månedskasser, men vejret, med sin dynamiske væremåde, giver blanke fanden i perioder af 30 dage. Vejrets skiften henover en sommer kan derfor være en udfordring at beskrive koncist og dækkende.
Jeg prøver alligevel.
Juni med højtryk
Glæd dig til en juni, som sandsynligvis får et overskud af varme og solskin, samt mindre nedbør end juni får i gennemsnit. Sommerdage med temperaturer over 25 grader vil forekomme flere dage, og det får badevandstemperaturen til at stige i løbet af juni, så andre end vinterbaderne også kan nyde en tur i vandet.
Når vestenvindens styrke over Atlanterhavet svækkes, er der større mulighed for, at højtryk opstår og lejrer sig nærheden Danmark. I juni er det netop den dynamik, som vil præge sommervejrets første måned.
Juli og august varme med mere vestenvind
Du kan stadig forvente flere gode dage med vaskeægte sommervejr og varme i juli, måske endda en hedebølge, så der er ikke nogen katastrofestemning i prognosen, når vi kommer længere frem på sommeren, men det bliver ikke langvarigt stabilt som sidste år, og august måned kan blive præget af mere vestenvind og lavtryk.
Præcis hvornår det sker, kan ikke forudsiges, men meget tyder på, at vejret skifter til noget mere vestenvindspræget en gang i juli måned. Presset fra Atlanterhavets fronter og lavtryk øges, og det kan betyde noget mere svingende vejr i både juli og august måned.
Der er dog tegn på, at selv om vi får mere vestenvind i juli og august, så bliver månederne stadig en del varmere end normalt, og mere paradoksalt også lidt tørrere, det antyder, at lavtrykkenes kurs bliver ret nordlig.
Der findes nemlig flere versioner af vestenvindsvejr om sommeren i Danmark. Lavtrykkenes kurs behøver jo ikke være direkte mod Danmark, men kan sagtens finde på at slå lidt op i banen og trække op langs Norges vestkyst.
Den version af vestenvinden vil oftere give adgang til den varme, som ser ud til at lægge sig over det nordeuropæiske kontinent, og knap så meget regn, som vi ellers kan forvente.
Hvor sikkert er det
- Jeg er lidt mere usikker end sidste år, siger Martin Lindberg, meteorolog på DMI, som har stået fadder til dette års sommerprognose.
- I år er det sværeste at forudsige, hvornår på sommeren skiftet til mere vestenvind kommer.
Sidste år havde Martin Lindberg en sikker hånd, da han forudsagde den varme og tørre sommer, men skiftet fra stabilt til mindre stabilt vejr midt i sommerperioden kan vise sig at være en svær nød at knække.