Regn og sne har i de seneste dage skabt store problemer i hele landet. Men selvom de grå skyer har bevæget sig østover, og solen er begyndt at titte frem fra vinterhimlen, så betyder det ikke, at trængslerne er slut.
For de drivvåde skyer er nemlig blæst bort af strid sibirisk vinterkulde, som har givet temperaturer på under minus 40 grader i Nordskandinavien. Den strømmer nu mod Danmark.
Derfor forventes temperaturerne i de kommende dage ikke at komme over frysepunktet, og om natten kan temperaturen i weekenden nå helt ned på mellem 10 og 15 graders frost.
Kombinationen mellem en våd begyndelse på 2024 og den efterfølgende kulde fra Sibirien kan skabe en del ulemper, der er værd at være opmærksom på.
Sådan påvirker det din bolig
Vejrskiftet giver særlige udfordringer for boligejerne. Tue Patursson, fagekspert i klimatilpasning og byggeteknik hos Videnscentret Bolius og boligchef i Topdanmark, Helene Ibsen, opfordrer til at være særligt opmærksom på:
Vandrør: Særligt i sommerhuse eller boliger, som står ubrugt i en periode kan vandrørene været udsat.
- Hvis man har slukket for radiatoren, så står vandet stille i vandrørene. Så skal der ikke være frost i særlig lang tid, før rørene springer. Vandet i rørene udvider sig, når det bliver til is. Det har en voldsom kraft, så endda jernrør kan springe, siger Tue Patursson.
Når vandet så igen tør, vil det løbe ud i boligen. Det kan sprede sig rigtig hurtigt ned gennem et loft, vægge og gulve og give omfattende vandskader på en bolig.
I et almindeligt hus, der bliver brugt, er skader på vandrør sjældne, fordi vi bruger vand og varmer op. Vær dog opmærksom på en kold skunk.
- Hvis rørene løber på den udvendige side af skunken, så kan man sikre, at ens rør er korrekt isoleret. Så sker der typisk ingenting, og så skal der virkelig meget til for at få en frostsprængning, siger Helene Ibsen.
Fygesne: Vær opmærksom på fygesne på loftet eller på tagryggen, lyder rådet.
- Det øjeblik, fygesne tør, så smelter det ned i isoleringen og loftet, og det kan give omfattende vandskader. For når først sneen smelter, så har du ikke hånd og hanke i det mere, siger Helene Ibsen.
Rene afløbsriste: Hvis du har rigtig meget vand og sne omkring din ejendom, så sørg for, at der er frit afløb, særligt når sneen begynder at tø.
- Det er vigtigt, at afløbsriste er fri for blade. Der findes tøbrudsskader, hvor man får vandskader, fordi sneen tør så hurtigt, så det svarer til at få en stor mængde vand ved huset, som ved et skybrud, siger Helene Ibsen.
Det gode råd: Man skal sikre sig, at der er frostfrit i en bolig og sommerhus. Og så skal man tjekke, om man har fået fygesne på loftet, siger Helene Ibsen.
Tjek, om der er lukket ordentligt ned for vandet i sommerhuset. Få tømt vandrørene rigtig grundigt. Det kan være meget svært at få det hele ud, så det allermest sikre er faktisk at holde varme på rundt om rørene.
- Det er rigtigt, at vi skal spare på strømmen, men i dette tilfælde kan det være fornuftigt at tænde for varmen i sommerhuset, siger Tue Patursson.
Hvad med forsikring?
Vejrets luner kan resultere i skader på boligen, og rent forsikringsmæssigt er det godt at være opmærksom på rør og opvarmning, siger boligchef i Topdanmark, Helene Ibsen:
Frostsprængninger i sommerhuset: Hvis man ikke bruger sit sommerhus, så skal man sørge for at gøre det helt vinterklart ved at få tømt rørene.
- For fryser rørene, fordi man ikke har fået tømt dem for vand og ikke har haft varmet sommerhuset op, så er det en kalkuleret risiko - og dermed ens eget ansvar - hvis man får en frostsprængning, siger Helene Ibsen.
Hvis man har varmet sommerhuset op og får en strømafbrydelse, der er uforvarende, og man får en frostsprængning af den årsag, så er der til gengæld hjælp at hente fra forsikringen.
- Så det handler om, hvorvidt man selv har valgt at varme op, eller det kommer udefra. Så det er ret vigtigt, for det kan være en omfattende skade, hvis der går noget tid, inden man kommer frem, hvor vandet kan stå og løbe, siger Helene Ibsen.
Frostsprængninger i helårshuset: Forsikringen dækker alt andet lige, hvis man har varmet tilstrækkeligt op og har korrekt isolerede rør.
- Men hvis man ikke har varmet op eller har uisolerede rør, så er det også noget, man selv må stå for, også selvom det er hjemme hos en selv, siger Helene Ibsen.
De fleste huse er i dag så velisolerede, at frostskader er sjældne. TopDanmark havde under 100 skader i 2023.