Nu er det officielt: Maj 2018 er den mest solrige måned nogensinde

Maj 2018 har passeret 347 solskinstimer og er dermed den mest solrige måned, DMI har målt.

(Arkiv) Folk nyder solen på Amager Strandpark fredag d. 26. maj 2017, hvor det trods godt vejr, ikke var så varmt som i år. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ida Marie Odgaard)

Hvis man har følt, at solen har skinnet usædvanligt meget i maj måned i år, er der nu statistik til bekræfte, hvad de forbrændte skuldre og tørre græsplæner allerede har fortalt.

Med 347 solskinstimer er maj måned 2018 nu den måned med flest solskinstimer nogensinde målt i Danmark, melder DMI ved 19-tiden ifølge Ritzau. Dermed er rekorden fra 2008 slået.

Det svarer til, at vi hver dag i maj måned har fået mere end 11,5 timers sol.

- Det er utroligt, at vi har haft så højtrykspræget vejr så længe, siger klimatolog hos DMI Mikael Scharling til Ritzau.

- Vi har haft højtryksdomineret vejr lige siden starten af maj. Det har givet alle disse solskinstimer og de høje temperaturer, uddyber han.

DMI forventer, at dette års maj kommer helt op på 360 timers samlet solskin.

I dag blev den varmeste majdag nogensinde målt i København også registreret. Det skete mellem kl. 15 og 16 i haven på Landbohøjskolen på Frederiksberg. Her var temperaturen 29,3 grader.

- Det var den højeste temperatur målt i maj på Landbohøjskolen i de 145 år, hvor man har målt temperaturen på stedet, siger vagthavende meteorolog Frank Jensen fra DMI og tilføjer:

- Det er højst usædvanligt. Og siger noget om, hvor varm og solrig denne maj måned har været.

I det hele taget koger landet over i disse dage. I løbet af de tre seneste dage er der således blevet målt hedebølge på Frederiksberg og i Rønne på Bornholm, mens der i København, Nordsjælland samt i det syd- og vestlige Jylland blev målt varmebølge. Varmebølge defineres som mere end 25 grader, mens hedebølge er mere end 28 grader, oplyser DMI på Twitter.

Mere sol og varme

Maj måned smelter ind i juni med mere sol og varme. I morgen bliver også en solrig og varm dag. Kun ved de østvendte kyster i den sydøstlige del af landet, vil en kølig ´puster´ fra Østersøen kunne bringe temperaturerne ned på 18-20 grader.

- Måske man der vil opleve, at det er knap så hedt, fortæller Frank Jensen fra DMI.

Heller ikke de næste dage er der udsigt til omslag i vejret.

Når man ser ud over prognoserne for de næste mange dage, er det ikke meget regn at spore. Måske en lille chance for en lokal byge søndag, siger Frank Jensen.

- Men generelt bliver det ved med at være rigtigt varmt. Man burde faktisk slet ikke være på arbejde, siger meteorolog Frank Jensen, der som nævnt er vagthavende.