Nattefrosten kan fortsætte længe endnu

I gennemsnit er den sidste nattefrost siden 2011 kommet den 8. maj.

Der er intet usædvanligt i at stå op til rim i græsset på denne tid af året. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix Denmark)

Det kan virke fjollet og næsten uforståeligt. Om eftermiddagen kan du sidde uden for uden jakke og nyde forårssolens varme stråler - og næste morgen skutter du dig i kulden og skraber du frost af bilruden. Foråret er notorisk kendt for at være kontrasternes tid, men det er også den den tid på året, hvor vi endelig slipper af med nattefrosten. Spørgsmålet er bare: hvornår?

Man kan ikke sige nøjagtigt, hvornår det slipper i denne aktuelle sæson, men vi skal formentlig vente et to-tre uger endnu, før vi definitivt kan vinke farvel til nattefrosten.

Vi skal vente til maj

På DR Vejret har vi kigget i arkiverne for at finde ud af, hvornår den sidste nattefrost typisk falder - statistisk set. For perioden 2011 - 2022 har det alle år først været i maj måned, at minusgraderne har sluppet sit tag i landet. Og i 2019 og 2020 skulle vi faktisk helt hen til den 29. maj for at finde den sidste nattefrost.

I gennemsnit optræder den sidste nattefrost den 8. maj.

Siden 2011 er den sidste nattefrost altid faldet i maj. I 2019 og 2020 skulle vi helt hen til den 29. maj, før frosten løsnede grebet helt. (Foto: © Thomas Mørk)

Årstid med store udsving

Selvom dagtemperaturerne generelt er stigende, så er der altså risiko for nattefrost endnu.

Nætterne er stadig relativt lange. Så den varme, der er blevet oparbejdet i løbet af dagen, har ret god tid til at stige op i verdensrummet i løbet af natten, og det sender termometeret nedad. Men der er intet usædvanligt ved det. Foråret er kontrasternes tid med store udsving i både vejrtype og temperaturer.

Faktisk er især april måned kendt for store udsving, og måneden har sågar fået sit eget meteorologiske ordsprog: "April er ikke til at stole på, hver dag hun tager ny kjole på."

Ulige opvarmning af den nordlige halvkugle

En del af forklaringen gemmer sig også i det faktum, at der er en ulige opvarmning af den nordlige halvkugle om foråret.

I løbet af foråret tiltager opvarmningen af Syd- og Mellemeuropa, men opvarmningen over de polare egne halter efter. Det giver store temperaturforskelle på den varme luft fra syd og den kolde luft fra nord. Overgangen mellem de to luftmasser rykker nordpå og passerer Danmark, og når kold og varm luft mødes giver det ofte ustadigt vejr.