Nu kommer fuglene igen, og lyset vælter pludselig ind. Det kommer gennem alle sprækker - lyse nætter er tilbage.
Sådan lyder første vers i sangen "Lyse nætter" fra Alberte Winding i 1991. Albertes budskab gælder også i 2016.
Lysfænomenet "de lyse nætter" er nu igen over os og vil vare frem til august.
Højskolesangbogens "Danmark nu blunder den lyse nat" kender mange, og der er noget helt specielt ved de kommende tre intense måneder med lyse nætter, lyder det fra vejrvært Jesper Theilgaard:
- Vi bliver tiltrukket af lyset udenfor og bruger gerne de lange lyse aftener udendørs og går senere ind, siger han.
Stjernelyset stækkes
Hvis du vælger at blive oppe hele natten, kan du følge solens bane rundt, fra den går ned i nordvest, til den står op i nordøst.
- Lyset bliver meget intenst i horisonten der, hvor solen er kommet til, siger Jesper Theilgaard.
De tre måneder med lyse nætter har også en pris, lyder det fra vejrværten:
- Når vi har de lyse nætter, bliver stjernehimlen ikke så funklende, fordi sollyset stækker nogle af stjernerne. Men til trods for de manglede stjerner forbinder vi perioden med noget behageligt og romantisk, siger Jesper Theilgaard.
- •
Fakta om de lyse nætter
- •
Lysfænomenet "de lyse nætter" optræder på vores breddegrader fra cirka midt i maj til midt i august.
- •
Tommelfingerreglen for lyse nætter hedder fra 5. maj til 8. august i København og fra 28. april til 14. august i Skagen. Dog kan der være forholdsvis stor forskel på, hvornår de lyse nætter begynder, alt efter hvor du befinder dig i landet.
- •
I København, der udgør den såkaldte astronomiske reference for hele landet, begynder de lyse nætter først natten til den 6. maj og varer indtil begyndelsen af august måned, nemlig natten til den 7. august.
- •
Danmarks sydligste punkt må dog vente lidt endnu med at se lyset - det sker nemlig først i slutningen af natten til den 10. maj i Gedser.
- •
Springet i datoerne skyldes, at den nordlige halvkugle netop på denne årstid hælder mod solen, så de nordlige egne, hvor jordens omkreds er mindst, får mest lys.
- •
Kilde: DMI og DR Vejret