Theilgaard: Novembervejret er bedre end sit rygte

November opfattes som grå, men den er har også masser af lys.

Selv med det svage lys, som her sidst i oktober, giver naturen og gamle bygninger nogle smukke scenerier. Det forekommer også i november om end bladene efterhånden forlader træerne. (Foto: © Niels Rydahl Jensen, DR BRugerbillede)

Hvis man laver en forbrugerundersøgelse om holdningen til vejret i november, vil flertallet fortælle om gråvejr, tåge og generelt kedeligt vejr.

Sandt er det bestemt, at den vejrtype findes i november, når et højtryk en gang i mellem lægger sig over Sydskandinavien. Solen har ikke så meget magt, at den kan brænde tågen og lave skyer af, hvorfor de bliver liggende.

Men november byder også på andet vejr. Statistisk set byder den faktisk på mere sol end både december og januar - også når der tages hensyn til, at dagene samlet set er længere i november.

Måneden er naturligt også en del af overgangsperioden til vinteren, så markante vejrskift forekommer, og det er i reglen, når den kolde luft stryger ned over landet fra nord og øst, at solen bryder frem. Den lunere luft fra vest og syd er typisk så fugtig, at der dannes mange skyer.

November giver dybe lavtryk

Slagsmålet mellem kulden og varmen skaber de lavtryk, der er årsagen til de hyppige vejrskift, og desuden kan de på denne årstid udvikle sig til stormlavtryk, fordi havet endnu er ganske varmt, og derfor kan der tilføres ekstra energi til lavtrykkene.

Mest markant skete det den 24. november 1981, hvor en regulær orkan ramte Danmark.

Aktuelt ser det dog ikke ud til at være en storm på vej, men der er et par lavtryk, som passerer i løbet af den først uge. De vil trække koldere luft ned til Danmark med indslag af vintervejr.

Dermed er der dog ikke nødvendigvis lagt op til en kold vinter for de forskellige langtidsprognoser, der er til rådighed, stritter lidt i hver sin retning.