Kraftigt blæsevejr i Nordsøen giver forhøjet vandstand i Vadehavet

Dagens blæsevejr ser dog ikke ud til at give de store problemer, men måske fårene skal hjælpes over på den rigtige side af digerne.

Efterår og tidlig vinter er lig med øget risiko for storme, og lidt usædvanligt tidligt på "storm-sæsonen" har det første lavtryk allerede pustet sig op - eller ned om man vil, og truet med storm over Danmark.

De seneste prognoser har dog været enige om, at det ikke skal blive til en regulær storm, men at vi holder os til vinde op til kuling i den sydlige del af landet med risiko for vindstød af stormstyrke - eller endda stærk storm.

Vinde over Nordsøen presser vandet med rundt om lavtrykket og giver dermed en vandstigning syd for lavtrykket i Vadehavet på op til 3 meter. (© (c) DR)

Vandet skubbes ind mod land syd for lavtrykket

Der er alligevel et større område i Nordsøen, som påvirkes af de kraftige vinde fra vest og nordvest, og det betyder at vandet presses ind mod kysten syd for lavtrykket. Dermed bliver Vadehavet påvirket i form af forhøjet vandstand.

Vandstanden ser ud til at blive højest omkring kl. 21:00 og der ser vandstanden ud til at komme op omkring 3 meter generelt langs Vadehavet. (Foto: © DMI, (c) DR)

Varslet fra DMI lyder her til formiddag på risiko for en forhøjet vandstand på 2,5-3,0 m DVR (Dansk Vertikal Reference) i aften mellem kl. 18 og kl. 24 fra Esbjerg havn og mod syd i Vadehavet.

Fårene skal måske have lidt hjælp

Esbjergs ti højeste målinger af forhøjet vandstand siden 1919 ligger mellem fire og fem meter, og de forventede tre meter skriver sig derfor nok ikke ind i historien på nogen måde. Beredskabet i Syd- og Sønderjylland gør heller ikke meget lige nu udover at holde øje med udviklingen, som stadig er lidt usikker.