Kommuner gør klar til weekendens uvejr: 'Om det er nok, det er svært at sige'

Et varsel om meget farligt vejr er udsendt af DMI. Nu har kommunerne travlt med at forebygge skader.

På havnen i Åbenrå har de gjort klar med "watertubes". De håber, at værktøjet kan være med til at holde de forventede vandmasser væk.

Kraftig vind, forhøjet vandstand og høje bølger kan betyde oversvømmelser langs de danske sydlige kyster fra tidlig fredag morgen.

På den baggrund har DMI udsendt en kategori-3-varsel om "meget farligt vejr", der ifølge instituttet vil vare fra tidlig fredag morgen til lørdag morgen. Kategori 3 er den højeste kategori, der benyttes.

Derfor er kommunerne i de pågældende områder ved at forberede sig selv og deres borgere på det uvejr, der er i vente.

Det sker blandt andet på havnen i Åbenrå i det sydøstlige Sønderjylland. Her har mellem 30 og 40 mand været på arbejde ved at rulle såkaldte "Watertubes" ud langs kajen.

De bliver omkring 80 centimeter i omkreds, når de fyldes med vand, og håbet er, at de kan holde det vand tilbage, der frygtes at løbe over kajen.

- Vi frygter, at vandet trækker ind i Åbenrå midtby. Kajkanten er ikke høj nok, men de her mobile diger giver 80 centimeter mere. Om det er nok, det er svært at sige, fortæller Holger Andersen, beredskabsdirektør hos Brand og Redning Sønderjylland.

Tuberne kan sættes sammen, så et større område kan sikres:

Et sommerhus, der er gået i generationer

Mens kommunerne rundt omkring forbereder sig på vandmasserne, så er hus- og sommerhusejere også kommet på arbejde. Nu handler det nemlig om at få sikret hjemmet, så både hus og inventar kan reddes.

Poul Erik Bjørnhauge har især travlt. For ud over sit eget sommerhus ved Kelstrup Strand i Haderslev, som har været i familiens eje siden 1928, så har han også ansvaret for sommerhuset bagved.

Det er altså blevet en noget anderledes efterårsferie, end han havde håbet på.

- Hvis der kommer det vand, de taler om, så får vi vand overalt, siger han.

Derfor har Poul Erik Bjørnhauge allerede kørt en del ting fra huset væk, og det, der ikke kan køres væk, bliver sat op i højden, så det minimum er hævet en meter fra gulvet.

Men vandet møder allerede modstand, når det nærmer sig husene. For foran vil Poul Erik Bjørnhauge sætte en mur af sandsække op.

Det er gode råd, der følges i sommerhuset ved Kelstrup Strand. Det er nemlig også det, som brancheorganisationen Forsikring og Pension anbefaler folk at gøre.

- Et skud fra hoften. Der er vel tale om omkring 100 sandsække. Det er virkelig tungt arbejde, og jeg er ikke engang sikker på, at det vil hjælpe, siger sommerhusejeren.

Skærmbillede af DMI's varselskort. Det er ved de røde områder, at instituttet forventer forhøjet vandstand. De gule områder er i risiko for vindstød af stormstyrke.

Kommuner advarer

Måske Poul Erik Bjørnhauge får ret. I hvert fald advarer Haderslev Kommune også borgere på kommunens hjemmeside.

Her opfordrer de dem blandt andet til at "forlade truede områder" senest fredag morgen.

- Det drejer sig om at sikre værdier, skriver kommunen yderligere.

I Haderslev Kommune er der blandt andet tale om områderne Kelstrup Strand, Sønderballe og Vilstrup Strand.

Andre kommuner benytter sig af samme strategi for at informere deres indbyggere. Det gælder blandt andet Sønderborg Kommune og Assens Kommune.

- Beredskabet har kørt sandsække ud, ligesom der også er kørt sand ud, som borgerne kan fylde i sækkene, lyder det fra chef for Trafik og Ejendom, Lars Evald Jensen, på Assens Kommunes hjemmeside.

DR følger uvejret tæt, og du kan få seneste nyt på dr.dk i løbet af de næste dage.