Ønsker du dig en stor julegave?
Så husk, at man må ønske, når man ser et stjerneskud.
For natten mellem fredag og lørdag er der gode muligheder for, at få skudt mange ønsker afsted mod verdensrummet.
Jorden er nemlig på vej ind i meteorsværmen Geminiderne, og det kan give op mod 150 stjerneskud i timen på nattehimlen.
Du kan allerede nu være heldig at spotte stjerneskud fra Geminiderne, men natten mellem fredag den 13. og lørdag den 14. december er der størst chance for at se flest stjerneskud.
Allerede fra solnedgang kan du dog begynde at kigge efter stjerneskud:
- Det gode ved den her årstid er, at det er mørkt rigtig længe, så allerede en times tid efter solnedgang kan man begynde at se de første stjerneskud på himlen, fortæller Tina Ibsen der er astrofysiker og vært på den uafhængige podcast Rumsnak.
Først vil mange af stjerneskuddene kunne ses i en nordøstlig retning, derefter rykker de over i øst og jo længere hen vi kommer på natten, jo mere breder stjerneskuddene sig ud på hele nattehimlen, forklarer hun videre.
Stjerneskuds-vejr på Lolland-Falster
Vejrvært på DR Vejret, Simon Brix, forklarer, at prognoserne for en klar nattehimmel ikke er enige:
- Sammenholdt er det bedste bud i de sydøstlige dele af landet. Sydhavsøerne er nok det bedste sted at stå, hvis du vil have de højeste chancer for have en klar himmel over dig, forklarer han.
Dog er der også nogle prognose, der har gode odds for klart vejr på Bornholm, og i perioder med chancer i Syd- og Sønderjylland.
- Midt- og Nordjylland ser dog helt overskyet ud det meste af dagen, så der tror jeg ikke, man kan opleve meget på himlen, fortsætter Simon Brix.
Derudover byder weekenden også på små mængder regn, forklarer Simon Brix:
Rester i rummet
Det tager Jorden et år at rejse rundt om solen, og på den tur møder vi en masse stumper sten, som for os mennesker ses som stjerneskud:
- Der ligger rester efter kometer og asteroider rundt på Jordens bane rundt om solen og hvert år på samme tidspunkt, så brager vi ind i de rester, og det er det, der giver alle de her stjerneskud, fortæller Tina Ibsen videre.
Meteorsværmen Geminiderne kan ses hvert år på samme tidspunkt mellem 4. til 20. december med størst aktivitet 13. til 14. december.
En anden god periode for stjerneskud er under sommerhimlen i august, hvor vi krydser Perseiderne, der har størst aktivitet 12. til 13. august.
Begge er nogle af de største meteorsværme, som Jordkloden krydser.
Navn fra stjernebilledet Tvillingerne
Geminiderne er kendt som en af de største meteorsværme vi kan spotte i dag, men da den blev opdaget tilbage i 1800-tallet kunne man kun se 10 til 20 meteorer i timen.
- En anden sjov ting er, at Geminiderne er opkaldt efter stjernebilledet Tvillingerne, som også er kendt som Gemini, fordi man kan se flest stjerneskud omkring netop det stjernebillede, forklarer astrofysiker Tina Ibsen.
NASA skriver, at ulig mange andre meteorsværme, så kommer Geminiderne ikke fra en komet men fra en asteroide ved navn: 3200 Phaethon.
Den blev første gang opdaget i 1983, da rumteleskopet IRAS tog billeder af den.