DR's klimaekspert: Skybrud er blevet normalen

Vi kan lige så godt vænne os til det. Skybruddene kommer oftere end tidligere, siger Jesper Theilgaard.

Svein Johannessen fra Hejnsvig har taget dette billede og delt med DR Vejret (Foto: © Svein Johannessen, brugerbillede)

115 millimeter vand på to timer i Horsens. Oversvømmelser i flere byer. 26 millimeter på under en time i jyske Foulum.

Der er mange eksempler fra onsdag, der beviser at vejret var en våd omgang, der blev registreret ikke færre end fem skybrud.

Men det er tid til at forberede os på, at det med tiden er blevet forventeligt, at regnvejret rammer med den intensitet, vi så i går, siger DR's klimaekspert, Jesper Theilgaard.

- I 2007 havde vi et kraftigt skybrud i Gråsten, og siden er der bare kommet flere og flere, siger Theilgaard.

Skybrud bliver kraftigere

Selvom det kan være voldsomt at have vand i kælderen og hive barndomsminderne ud af våde kasser, så er der kun grund til at vænne sig til det.

- Vi skal vænne os til skybrud - det er helt entydigt den vej, det går. Det handler ganske enkelt om varme og fugtighed, så der er ikke nogen overraskelse i det, det er helt efter vejrbogen. Vi så 115 millimeter i Horsens, og over 100 millimeter hører altså stadig til sjældenhederne.

Skybrudsæsonen forlænges

Hobro blev særligt ramt i går, da veje, huse og butikker blev oversvømmet. Kommunen oplyser, at man blev ramt af to 50-års hændelser med få timers mellemrum.

- Og så man kan jo stille spørgsmål ved, om man kan kalde det en 50-års hændelse, når det sker så tæt. Men det minder os bare om, at der kommer flere, og at de er væsentlig kraftigere.

Den globale opvarmning får skylden for de flere skybrud, og DR's Klimaekspert siger, at perioden, hvor vi skal være forberedte på skybrud, forlænges.

- De kommer omkring sommermånederne, men vi kan se, at sæsonen har en tendens til at begynde tidligere og samtidig holde længere i den anden ende.